Obama condamnă agresiunea rusă şi îl felicită pe Poroşenko

Preşedintele american, Barack Obama, a condamnat joi, în cursul întâlnirii cu omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, pe care l-a primit la Casa Albă, 'agresiunea' rusă din estul Ucrainei, relatează AFP.

18 sept. 2014, 20:48
Obama condamnă agresiunea rusă şi îl felicită pe Poroşenko

De asemenea, Barack Obama l-a felicitat pe preşedintele ucrainean pentru că a avut iniţiativa unei decizii ‘dificile’, acceptând să acorde mai multă autonomie şi o amnistie separatiştilor din est.

Poroşenko cere în faţa Congresului american arme şi un statut special de securitate pentru Ucraina

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a avertizat într-un discurs rostit în faţa Congresului Statelor Unite, că dacă Rusia nu va fi oprită ea va încerca să acapareze noi teritorii şi va ameninţa securitatea lumii întregi şi a solicitat din nou statelor occidentale să furnizeze arme Ucrainei, precum şi un statut special de securitate pentru ţara sa, transmit agenţiile AFP şi DPA.

„Dacă nu îi oprim acum, vor trece graniţa Europei”, a atenţionat Poroşenko, cerând Statelor Unite şi Europei să nu lase Ucraina singură în faţa Rusiei. 

El a reamintit totodată de Memorandumul de la Budapesta din anul 1994, document prin care SUA, Rusia şi China au acordat Ucrainei garanţii de securitate în schimbul renunţării la arsenalul nuclear moştenit de armata ucraineană în urma destrămării Uniunii Sovietice. Citeşte mai mult