Obama i-a cerut scuze preşedintei MfF pentru atacul asupra spitalului din Kunduz

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a cerut "scuze", miercuri, președintei organizației Medici fără Frontiere după ce aviația americană a bombardat un spital al MfF din orașul afgan Kunduz, soldat cu 22 de morți.

07 oct. 2015, 20:16
Obama i-a cerut scuze preşedintei MfF pentru atacul asupra spitalului din Kunduz

„În această dimineață, din Biroul Oval, președintele Obama a vorbit la telefon cu Joanne Liu, președinta internațională a MfF, pentru a-și cere scuze și a prezenta condoleanțe echipelor MfF și pacienților care au fost uciși sau răniți după ce o lovitura aeriană americană a lovit din greșeală un spital al MfF din Kunduz”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest.

Citeşte şi: Şeful Pentagonului: Statele Unite îşi recunosc greşeala după bombardamentul asupra spitalului din Kunduz

El a precizat că liderul administrației de la Washington, care a discutat telefonic și cu președintele afgan, Ashraf Ghani, și-a luat angajamentul că va fi desfășurată o anchetă „completă și transparentă”, scrie Agerpres.

Întrebat despre solicitarea MfF cu privire o eventuală anchetă internațională, Josh Earnest a repetat că președintele SUA are încredere în Pentagon pentru a efectua o anchetă „transparentă și obiectivă”.

În prezent, sunt în desfășurare trei anchete — conduse de SUA, Afganistan și NATO — pentru a elucida condițiile în care atacul a fost aprobat și pus în practică.

MfF însă, care s-a grăbit să afirme că tragedia de la Kunduz este o „crimă de război”, a susținut miercuri că „nu are încredere într-o anchetă militară internă”.

Joanne Liu a cerut miercuri crearea unei „comisii internaționale umanitare pentru stabilirea faptelor”.

Nu a fost numai un atac asupra spitalului nostru. A fost și un atac contra Convențiilor de la Geneva. Nu vom tolera așa ceva”, a afirmat președinta MfF care a primit imediat sprijin din partea Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR).