Obezitatea infantilă identificată de la vârsta de cinci ani, potrivit unui studiu

Obezitatea la copii în SUA începe din perioada grădiniţei, arată un studiu potrivit căruia aproximativ jumătate din copiii care au devenit obezi la vârsta de 14 ani prezentau deja această afecţiune la vârsta de cinci ani, relatează AFP.

30 ian. 2014, 12:27
Obezitatea infantilă identificată de la vârsta de cinci ani, potrivit unui studiu

Potrivit studiului publicat miercuri în revista medicală New England Journal of Medicine, copiii care erau supraponderali la grădiniţă aveau un risc de patru ori mai mare faţă de cei cu o greutate normală să devină obezi în clasa a IV-a, informează Agerpres.

„Dacă tendinţele în prevalenţa obezităţii sunt bine stabilite, se ştie foarte puţin despre copiii care devin obezi şi la ce vârstă”, a explicat Solveig Cunningham, profesor la Facultatea de sănătate publică a Universităţii Emory (Georgia, sud-est), principalul autor al acestui studiu.

Autorii studiului au analizat datele de la copiii care au participat la studiu în timp ce erau la grădiniţă în 1998 şi 1999. Această anchetă a fost efectuată pe un eşantion reprezentativ din rândul tuturor copiilor înscrişi la grădiniţă în aceşti doi ani în SUA, aproximativ 3,8 milioane.

„Examinarea incidenţei obezităţii la această vârstă tânără şi evoluţia sa ar putea să ne informeze asupra naturii acestei epidemii, vârstele cu cea mai mare vulnerabilitate şi grupurile care comportă cel mai mare risc de obezitate”, a explicat profesorul Cunningham.

Copiii care au avut o greutate mare la naştere (peste patru kilograme ) şi erau supraponderali la grădiniţă au cel mai mare riscă să devină obezi înainte de 14 ani, potrivit studiului.