Obiceiuri benefice sănătăţii oculare

Odată cu înaintarea în vârstă, toți începem să avem probleme legate de vedere, dar grija pentru sănătatea lor, păstrarea celor mai bune obiceiuri întârzie apariția afecțiunilor oculare.

RomaniaTV.net
25 apr. 2018, 09:16
Obiceiuri benefice sănătăţii oculare

Recurgi la picături numai la recomandarea medicului

Pentru a te bucura de o vedere bună, ai grijă să nu aplici nimic în zona ochilor fără să ceri sfatul unui oftalmolog sau măcar al medicului de familie. Dacă îți simți ochii uscați, rezumă-te la câteva picături de ser fiziologic și la a face pauze mai dese când lucrezi în fața unui ecran.

Picăturile trebuie recomandate de specialist și luate strict pe perioada de timp indicată de acesta. Dacă observi că te irită, îți îți înroșesc ochii sau îți provoacă mâncărimi, oprește tratamentul și reprogramează-te la doctor. Nu le lua pe aceleași dacă afecțiunea revine, știind că remediul a funcționat prima dată.

Atenție!

Folosite pe termen lung, picăturile pot da dependență și pot favoriza apariția unor boli oculare.

Folosești apa rece pentru a îndepărta un corp străin

Imediat ce simt un corp străin în ochi unii sunt tentați să-și frece ochii pentru a-l face să iasă. Acest gest poate afecta vasele de sânge mici aflate în zonă. De aceea, cea mai potrivită reacție este să aplici o compresă cu apă rece sau să-ți clătești ochiul cu apă din abundență, pentru a îndepărta  impuritățile pătrunse.

Mănânci adesea pește și citrice

Și dieta îți asigură sănătatea ochilor. Sunt indicate sursele de vitamine C și E, precum și de zinc sau de acizi grași Omega-3. Prin urmare, ești ferit de boli oculare dacă din dieta nu lipsesc legumele, fructele proaspete, peștele. Dintr-un regim alimentar variat trebuie să facă parte și citricele, nucile, verdețurile, cerealele.

Extrapont

O hidratare corectă susține vederea, deci bea apă, ceaiuri, sucuri proaspete, preparate în casă!

Îți odihnești adesea ochii

Privitul la televizor sau petrecerea serii în fața telefonului mobil ori a computerului face multora un mare deserviciu: obosește ochii. Încețoșarea vederii, amețelile, greața sunt semnele exagerării. Cea mai bună alegere este ca înainte de a adormi să citești o carte sau să faci câteva exerciții pentru ochi, după o zi în care ai stat în fața unor diverse ecrane. Dacă nu poți renunța, odihnește-ți ochii la fiecare 20 de minute și mărește fontul când citești ceva.

Află ce exerciții poți face pentru ochi sănătoși AICI