Obiceiuri ciudate de Paşte: Localnicii din Mărginimea Sibiului ciocnesc ouă roşii în cimitir VIDEO

Obicei inedit în Mărginimea Sibiului. Localnicii din satul Rod merg de Paşte la mormintele celor dragi cu bucate tradiţionale şi vin. Oamenii ciocnesc în cimitir ouă roşii pentru a sărbători Învierea Domnului şi cu cei care au trecut în nefiinţă.

21 apr. 2014, 06:02
Obiceiuri ciudate de Paşte: Localnicii din Mărginimea Sibiului ciocnesc ouă roşii în cimitir VIDEO

Bucatele aduse de oameni sunt aşezate pe morminte, iar preotul le sfinţeşte şi îi pomeneşte pe cei decedaţi, potrvit România TV. Obiceiul este vechi de sute de ani, iar localnicii din satele din Mărginime îl respectă cu sfinţenie. Fiecare membru al familiei trebuie să participe la ritualul din cimitir.

„Aşa este obiceiul din moşi-strămoşi. Este o ocazie cu care ne strângem toată familia, atât viii, cât şi morţii. Sărbătorim împreună. Cinstim strămoşii noştri”, au declarat localnicii.

„Obiceiul acesta este legat cu Învierea morţilor. Dacă azi-noapte am slujit Sfânta slujbă a Învierii, azi oamenii îşi aduc aminte de cei trecuţi în lumea de dincolo”, a explicat preotul din satul Rod, Virgil Mănase.

Tot în cimitir, tinerii căsătoriţi în urmă cu un an, primesc cadouri de la rude şi cunoscuţi. Acestea sunt dăruite ca fiind din partea celor care au trecut în nefiinţă.

Citeşte şi: TRADIŢII de PAŞTE. Află ce trebuie să faci după ÎNVIERE ca să scapi de boli, răni şi ghinioane