Obiceiuri şi SUPERSTIŢII de Sfinţii Mihail şi Gavril. Ce se poate întâmpla dacă lucrezi în această zi

În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă îi cinsteşte pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Aceasta este o zi importantă în calendarul ortodox, dar şi în calendarul popular, fiind însoţită de numeroase obiceiuri şi superstiţii.

05 nov. 2013, 08:29
Obiceiuri şi SUPERSTIŢII de Sfinţii Mihail şi Gavril. Ce se poate întâmpla dacă lucrezi în această zi

În ziua de 8 noiembrie se cinsteşte întregul sobor al îngerilor, împreună cu Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.

Arhanghelul Gavril este vestitorul lui Ioachim şi al Anei, părinţii Mariei. Gavriil i-a vestit că o vor avea pe Maria la bătrâneţe. De asemenea, Arhangelul Gavriil a vestit-o pe Fecioara Maria că îl va naşte pe Iisus.

Arhanghelul Mihai este considerat ca fiind căpetenia oştilor cereşti-îngereşti, acela care la sfârştiul lumii va lupta cu diavolul. Despre Arhanghelul Mihai se spune că nu stă în Rai decât în Vinerea Mare şi de Paşte, în restul timpului fiind în misiune pe pământ.

Obiceiuri de Sfinţii Mihail şi Gavriil

În sâmbătă dinaintea zilei Sfinţilor Mihail şi Gavriil se fac praznice pentru pomenirea morţilor, iar finii merg la naşi cu colaci. Ziua de 8 noiembrie mai este numită şi „Năpustitul areţilor” sau „Vara Arhaanghelilor”, care ţine doar o zi.

„Năpustitul areţilor” vine de la obiceiul ciobanilor de a amesteca berbecii (areţii) cu oile în această zi. Berbecii se „năpustesc” asupra olilor pentru  împerechere şi, de aici, numele de „năpustitul areţilor”.

Pe lângă „Vara Arhanghelilor” mai sunt încă 3-4 zile mai călduroase, între 8 noiembrie şi 25 decembrie, denumite „vara iernii”.

Superstiţii de Sfinţii Mihail şi Gavril

În popor, se spune despre Arhanghelul Mihail că are putere asupra Soarelui şi a Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, atunci când aceştia le fură (eclipse). De asemenea, se spune că are putere asupra soţiei lui Scaraoţchi, Mamareaua, care vrea să dea drumul la ger pe pământ dintr-o dată. Arhanghelul Mihail o ţine şi dă drumul gerului pe îndelete, ca să se obişnuiască oamenii cu el.

Se mai spune că Arhanghelul Mihail stă la capul omului care trage să moară ca să-i conducă sufletul în Rai. Sau la picioarele omului dacă acesta se va face bine.

Supersiţia spune că dacă faci o turtă şi o arunci între oi la „năpustitul areţilor” şi turta cade cu faţa în sus, vei avea miei mulţi şi sănătăoşi.

De ziua Sfinţilor Arhangheli Mihai şi Gavril este bine să aprinzi o lumânare ca să ai „lumină” pe cealalată lume. De asemenea, este bine să aprinzi o lumânare pentru cei care au murit fără lumânare, pentru sinicigaşi sau osândiţi.

Superstiţia spune că cei care lucrează în această zi, se vor chinui mult înainte de moarte.