Oficial SUA: Avionul prăbuşit în Ucraina a fost probabil doborât de o rachetă a insurgenţilor

AVION DOBORÂT ÎN UCRAINA. Conform indiciilor de care Statele Unite dispun în prezent, avionul malaezian Boeing 777, prăbuşit joi în estul Ucrainei, a fost doborât de o rachetă sol-aer lansată dintr-o zonă controlată de separatiştii proruşi, existând posibilitatea ca aceştia din urmă să fi fost asistaţi în utilizarea sistemelor antiaeriene de specialişti din Rusia, a declarat vineri ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, în timpul şedinţei Consiliului de Securitate convocate pentru examinarea situaţiei rezultate în urma acestei catastrofe, transmit agenţiile Reuters, AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
18 iul. 2014, 16:05
Oficial SUA: Avionul prăbuşit în Ucraina a fost probabil doborât de o rachetă a insurgenţilor

AVION DOBORÂT ÎN UCRAINA. Avionul a fost probabil doborât de o rachetă sol-aer SA-11, a indicat Samantha Power, amintind că miliţiile proruse din estul Ucrainei dispun de echipamentele necesare pentru astfel de atacuri şi au doborât deja avioane ucrainene. SA-11 este denumirea dată în codificarea NATO sistemelor antiaeriene ruseşti ‘Buk’.

Având însă în vedere complexitatea tehnică a sistemelor SA-11, ‘este puţin probabil ca separatiştii să poată opera aceste instalaţii fără asistenţa personalului calificat, astfel că nu putem exclude ca ei să fi beneficiat de ajutorul specialiştilor ruşi‘, a atenţionat ea.

Armata ucraineană are de asemenea în dotare rachete SA-11, dar Washingtonul nu dispune de informaţii care să confirme că ea ar fi dislocat astfel de sisteme în zona unde s-a prăbuşit avionul, a explicat ambasadoarea SUA la ONU.

O FAMILIE ÎNTREAGĂ a pierit în tragedia din Ucraina: Soţii Essers şi copiii lor mergeau să exploreze jungla

De asemenea, conform unui responsabil de la Washington, ce s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, indiciile disponibile până în acest moment merg în direcţia confirmării ipotezei că avionul a fost doborât de insurgenţii rusofoni din estul Ucrainei, dar încă nu s-a tras o concluzie definitivă.

El a precizat că experţii americani studiază în prezent informaţiile obţinute cu ajutorul diferitelor surse şi a imaginilor captate din satelit, existând în continuare multe întrebări fără răspuns, cum ar fi tipul de rachetă folosit, locul exact de unde aceasta a fost lansată şi identitatea celor care au operat sistemul.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat vineri o declaraţie în care cere o ‘anchetă internaţională completă, minuţioasă şi independentă’, pentru a determina cauzele prăbuşirii avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care efectua joi un zbor între Amsterdam şi Kuala Lumpur cu 298 de persoane la bord, toate pierzându-şi viaţa. În declaraţie se subliniază de asemenea că toate părţile trebuie să accepte accesul imediat al experţilor la locul prăbuşirii.

AVION PRĂBUŞIT UCRAINA. Cum arată ARMA cu care a fost doborât avionul malaezian FOTO şi VIDEO