Oficial ucrainean: Cea mai mare parte a Luganskului se află sub controlul armatei

Purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Andrei Lîsenko, a anunţat că cea mai mare parte a oraşului Lugansk a trecut sub controlul armatei ucrainene.

21 aug. 2014, 11:11
Oficial ucrainean: Cea mai mare parte a Luganskului se află sub controlul armatei

Cea mai mare parte a oraşului Lugansk a trecut sub controlul armatei ucrainene, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Andrei Lîsenko, potrivit publika.md.

„În Lugansk mercenari de naţionalitate cecenă continuă tirurile pe teritoriul oraşului prin utilizarea de sisteme Grad, desfăşurate în cartierele estice. Cu toate acestea, cea mai mare parte a oraşului a trecut deja sub controlul Forţelor de Operaţiune Antiteroristă ale armatei ucrainene”, a mai declarat acesta.

Kievul a afirmat joi că a capturat, în timpul luptelor ce se desfăşoară în jurul bastionului insurgent din Lugansk, două blindate ce aparţin unei divizii aeropurtate a armatei ruse, precum şi documente care certifică apartenenţa lor, însă fără a prezenta dovezi pe moment, informează AFP.

‘În luptele de lângă Lugansk, soldaţi ucraineni au capturat două blindate ale diviziei aeropurtate din Pskov, Rusia. Într-unul dintre vehicule a fost găsit un set de documente: un permis de conducere şi documente militare’, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrii Lâsenko.

Personalul şi vehiculele aparţin unităţii militare 74268 a primei companii de paraşutişti din cadrul forţelor aeropurtate din Pskov‘, din nord-vestul Rusiei, a subliniat Lâsenko, adăugând, fără alte precizări, că echipajul blindatelor a părăsit vehiculele.

Dacă aceste informaţii se dovedesc adevărate, atunci se poate vorbi despre prima dovadă privind implicarea forţelor regulate ruse în conflictul din estul Ucrainei. Rusia este acuzată de Kiev şi de alte ţări occidentale că ar permite tranzitarea de arme şi de combatanţi pe la frontiera sa, acuzaţie dezminţită mereu de Moscova.

Un lider separatist a declarat săptămâna trecută că a primit întăriri compuse din 1.200 de oameni antrenaţi în Rusia şi din zeci de blindate, lucru confirmat de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. Moscova, la rândul său, a dezminţit şi aceste declaraţii.