Oficial rus: Strategia de securitate naţională a Ucrainei va duce la o confruntare cu Rusia

Noua Strategie de securitate națională a Ucrainei până în 2020 este îndreptată spre o confruntare pe termen lung cu Rusia, a declarat, marți, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, informează agențiile de presă ruse TASS și Interfax, citate de Agerpres. 

11 aug. 2015, 11:39
Oficial rus: Strategia de securitate naţională a Ucrainei va duce la o confruntare cu Rusia

Comentând documentul, Patrușev a subliniat: ‘Potrivit specialiștilor noștri, Strategia pentru securitate națională a Ucrainei este îndreptată spre o confruntare pe termen lung cu Rusia, ceea ce nu poate să nu ne îngrijoreze’.

Secretarul Consiliului de Securitate rus a ținut să precizeze că ‘într-una una dintre prevederile Strategiei, Rusia este declarată agresor și principala amenințare externă la adresa Ucrainei’, iar în alta ‘este proclamată o deviere de la caracterul multivectorial al politicii și singurul partener strategic este Washingtonul’.

‘Documentul trasează sarcina de renunțare la un statut în afara blocurilor politice, de trecere a forțelor armate și industriei militare la standarde NATO. Este subliniat scopul educării tineretului ucrainean în spiritul urii față de Rusia’, potrivit lui Patrușev, informează Agerpres.

Citeşte şi Rusia avertizează: Extinderea NATO în Georgia şi Ucraina poate avea „consecinţe catastrofale”

În opinia sa, această Strategie este îndreptată spre o militarizare a Ucrainei și escaladarea conflictului din sud-estul acestei țări. ‘Este evident că documentul (Strategia) servește drept bază pentru desfășurarea în continuare a politicii de militarizare, nu ține cont de necesitățile și aspirațiile populației ucrainene, oferă SUA și NATO posibilitatea de a utiliza baza de resurse a Ucrainei și provoacă o escaladare a conflictului din sud-estul țării’, a spus secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko, a promulgat în luna mai noua Strategie de securitate națională a statului, document ale cărui principale obiective vizează aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană (UE) și crearea condițiilor optime pentru alăturarea țării la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).