Oficialităţi britanice şi române au discutat despre drepturile românilor din Marea Britanie după BREXIT

Prima întâlnire a reprezentanţilor comunităţilor româneşti din Marea Britanie cu oficiali britanici şi ambasadorii român şi britanic pe tema drepturilor pe care le vor avea după BREXIT a avut loc la începutul acestei săptămâni, la Londra, iar miercuri va urma o nouă întâlnire, la Manchester.

27 feb. 2018, 17:04
Oficialităţi britanice şi române au discutat despre drepturile românilor din Marea Britanie după BREXIT

Ambasada britanică la Bucureşti, Departamentul pentru ieşirea Marii Britanii din UE (DExEU) şi Ambasada României la Londra au organizat luni o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din UK, pentru a le oferi informaţii despre drepturile pe care le vor avea după Brexit. Institutul Cultural Român de la Londra a găzduit acest eveniment.

Secretarul de stat Suella Fernandes, de la DExEU, ambasadorul britanic în România Paul Brummell şi ambasadorul român în Regatul Unit Dan Mihalache, precum şi oficiali din cadrul DExEU, Home Office (Ministerul britanic de Interne), Departamentul pentru Educaţie şi cel al Muncii au oferit informaţii recente cu privire la mersul negocierilor cu UE şi la noua schemă de obţinere a statutului de şedere permanentă (settled status) care va fi pusă în aplicare pentru cetăţenii UE din Marea Britanie.

În cadrul întâlnirii, secretarul de stat britanic a precizat că cetăţenii români din Marea Britanie sunt membri foarte valoroşi ai societăţii şi Regatul Unit îşi doreşte ca aceştia să rămână pe teritoriul său. Oficialii britanici prezenţi la eveniment au prezentat planurile cu privire la schema de obţinere a statutului de şedere permanentă şi au oferit noi asigurări că aceasta va fi simplă, ieftină şi eficientă.

Secretarul de stat Suella Fernandes, din cadrul DExEU, a spus: “Toţi cei aflaţi în această încăpere, precum şi alţi membri ai comunităţii româneşti din Marea Britanie îşi aduc contribuţia la dezvoltarea societăţii şi a culturii britanice. Voi ne ajutaţi să salvăm vieţi, să ne educăm copiii, să construim poduri şi case. Voi ne ajutaţi să facem din Marea Britanie o ţară diversă şi inclusivă. Prin urmare, doresc să subliniez că sunteţi o parte importantă din comunitatea noastră. Vrem să ne asigurăm că toţi cei de aici vor continua să se simtă bineveniţi – şi că vă veţi putea continua vieţile ca şi până acum, în ţara pe care aţi ales-o să fie căminul dumneavoastră.”

Citeşte şi EUROSTAT: Românii, în topul angajaţilor cu cele mai multe ore de muncă din Uniunea Europeană

Ambasadorul britanic Paul Brummell a spus: “Marea Britanie a prioritizat oferirea de garanţii pentru cetăţenii UE care trăiesc şi lucrează în Marea Britanie şi pentru cetăţenii britanici care trăiesc în UE, inclusiv în România, cu privire la drepturile viitoare. Ne bucurăm că am reuşit să ajungem la un acord cu Comisia Europeană în timpul Consiliului European din decembrie, acord care să ofere tocmai aceste garanţii. Le va permite membrilor comunităţii de români din Marea Britanie să rămână aici chiar şi după ce părăsim UE pe 29 martie 2019 şi să continue să aibă acces la fonduri şi servicii publice.”

Evenimentul este primul dintr-o serie de întâlniri cu românii din Marea Britanie şi cu britanicii din România. Un al doilea eveniment va avea loc la Manchester, pe data de 28 februarie.