OLAF: Fraudă de peste 500 milioane de euro la proiectul unei noi linii de metrou, în Ungaria

Oficiul european de luptă antifraudă (OLAF) a identificat o "gaură" de circa 167 miliarde de forinți (543 milioane euro) în legătură cu proiectul de construire a magistralei 4 de metrou din capitala ungară Budapesta, fapt pentru care Comisia Europeană ar putea impune Ungariei o amendă de 76,6 miliarde de forinți (249 milioane euro), a anunțat luni un responsabil guvernamental ungar citat de MTI, citată de Agerpres. 

16 ian. 2017, 18:19
OLAF: Fraudă de peste 500 milioane de euro la proiectul unei noi linii de metrou, în Ungaria

Proiectul liniei 4 de metrou constituie cel mai mare caz de corupție din cei 13 ani de istorie a Ungariei ca membră a Uniunii Europene, a afirmat într-o conferință de presă Nandor Csepreghy, secretar de stat parlamentar la cabinetul premierului.

O sumă de aproape 167 miliarde de forinți din cadrul acestui proiect au fost fie „furați, fie fraudați”, bani care trebuie recuperați de autoritățile europene și ungare, a precizat oficialul ungar. Din acești bani, 76,6 milioane de forinți au venit de la UE sub formă de fonduri pentru dezvoltare, iar Bruxelles-ul i-ar putea cere înapoi.

Erzsebet Gy Nemeth, reprezentanta formațiunii de opoziție Coaliția democratică în consiliul municipal, a menționat că a solicitat guvernului să facă public imediat raportul OLAF, subliniind că responsabilii corupți, indiferent dacă se întâmplă sau nu să fie politicieni din formațiunea guvernamentală Fidesz, trebuie să fie pedepsiți.

La rândul său, reprezentantul partidului de opoziție Egyutt în Adunarea generală a Budapestei, Marton Pataki, a apreciat că acest caz arată că procuratura generală împreună cu sistemul de justiție al țării sunt „aproape de colaps sau deja s-au prăbușit”. El a amintit că biroul primarului din Budapesta și Oficiul de stat pentru audit au elaborat propriile rapoarte pe acest subiect în 2010, după care au formulat plângeri penale, și a adăugat că este „revoltător” faptul că a fost nevoie de o anchetă realizată de autorități străine asupra unor infracțiuni comise în Ungaria.