Olanda respinge ideea ca UE să compenseze contribuţia britanică, după Brexit, prin sporirea contribuţiilor statelor membre

Premierul olandez Mark Rutte a cerut ca, odată cu pierderea fondurilor oferite de Marea Britanie în urma Brexitului, Uniunea Europeană să-şi diminueze bugetul şi nu să compenseze contribuţia britanică prin sporirea contribuţiilor celorlalte state membre.

18 ian. 2018, 18:04
Olanda respinge ideea ca UE să compenseze contribuţia britanică, după Brexit, prin sporirea contribuţiilor statelor membre

‘Ieşirea Marii Britanii (din UE) înseamnă că bugetul trebuie redus’, a scris Rutte pe Twitter după o întâlnire cu comisarul european pentru buget, Gunther Oettinger. Acesta din urmă a propus ca în viitorul cadru financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027 statele membre să-şi suplimenteze contribuţiile pentru a acoperi jumătate din golul financiar lăsat de pierderea contribuţiei britanice, pentru cealaltă jumătate el fiind de acord ca aceasta să fie diminuată din buget prin realizarea de economii.

Însă şeful executivului olandez a indicat în respectiva postare că ţara sa ‘va insista la negocierea cadrului financiar multianual pentru modernizarea şi diminuarea’ acestuia. ‘Cheltuielile trebuie să se concentreze pe chestiunile în care UE are o valoare adăugată’, a mai scris Mark Rutte, informează Agerpres.

Citeşte şi Legea BREXIT a fost aprobată de Camera Comunelor din Parlamentul britanic

După întrevederea cu premierul olandez, Oettinger a postat tot pe Twitter o fotografie de la întâlnirea lor, în care amândoi apar zâmbind, şi a scris alături de ea: ‘dacă putem să râdem, înseamnă că putem de asemenea să ajungem la un compromis … privind bugetul UE’.

Deşi va ieşi din UE în martie 2019, Marea Britanie a promis că îşi va onora obligaţiile faţă de bugetul comunitar până în anul 2020, ultimul an al actualului cadru financiar multianual. Dar apoi golul lăsat de Brexit în bugetul comunitar va fi cuprins între 12 şi 14 miliarde de euro pe an.

Economiile propuse de Comisia Europeană privesc în special subvenţiile din politica agricolă comună şi politica de coeziune, două domenii care împreună reprezintă mai mult de două treimi din bugetul UE.