Olguţa Vasilescu: De la 1 iulie se vor majora primele salarii. Salariul minim va creşte cu 100 de lei în fiecare an VIDEO

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat la România TV că legea salarizării unitare este la această oră într-o ultimă citire, iar primele majorări de salarii vor fi făcute de la 1 iulie.

29 mart. 2017, 20:51
Olguţa Vasilescu: De la 1 iulie se vor majora primele salarii. Salariul minim va creşte cu 100 de lei în fiecare an VIDEO

„Legea la ora actuala este într-o ultima citire. Ea este rodul mai multor randuri de discutii cu sindicatele. Am incercat sa respectam cat mai multe principii în noul proiect legislativ. Principiul muncii egale şi a salariului aferent, principiul ierarhiei. De exemplu, şeful institutiei nu avea si cel mai mare salariu. Am cercetat toata legislatia din 1974 până în prezent ca sa pricepem de unde s-a plecat”, a declarat Olguţa Vasilescu.

„Am avut de reglat baza de jos a piramidei. Salariul minim a crescut, dar nu au crescut si celelate salarii. S-a ajuns în situaţia în care angajaţi cu 15 ani vechime şi studii superioare să fie aproape de salariul minim, cât al muncitorului necalificat”.

Citeşte şi: Lia Olguţa Vasilescu: Anul viitor salariile medicilor vor ajunge până la 3.600 de euro

Media creşterilor salariale va fi de 56%

„Programul de guvenrare este foarte clar. Se vor majora salariile treptat până în următorii patru ani, iar media creşterilor va fi de 56%. Toate salariile vor creste cu un anume coeficient pe o perioada de patru ani. Am luat in calcul estimările Comisiei de Prognoză. Ştim cat va creste salariul minim pe economie. Acesta va creste cu 100 lei pe an. În 2018 salariul minim va ajunge la 1.550 de lei.

De la 1 iulie 2017 se vor majora primele salarii. Acum discutăm procentul cu Ministerul de Finanţe. Cea mai mare creştere şi impactul bugetar cel mai mare va fi anul viitor. Sanatatea creste cu tot sectorul de la 1 ianuarie 2018.

Vrem sa stopam exodul medicilor. Au plecat 14.000 de medici din Romania. Singura solutie este sa aducem salarizarea la 70 din îndemnizaţia medicului din UE. Salariile medicilor vor fi cuprinse între 1.200 de euro şi 3.600 de euro.

De asemenea, un inspector din Poliţie va ajunge la 5.000 de lei, iar un invatator va ajunge la 4.000 lei”, a punctat ministrul Muncii.

Olguţa Vasilescu a precizat că după legea salarizării vor avea multe corecţii la legea pensiilor.