Olguţa Vasilescu, despre legea pensiilor: Dacă era perfectă, trebuia să avem vreo 200 de miliarde de lei în aplicare

Fostul ministru al Muncii Olguţa Vasilescu a declarat luni că legea pensiilor nu este perfectă şi a afirmat că, dacă ar fi fost perfectă, era nevoie de aproximativ 200 de miliarde de lei.

RomaniaTV.net
10 dec. 2018, 17:29
Olguţa Vasilescu, despre legea pensiilor: Dacă era perfectă, trebuia să avem vreo 200 de miliarde de lei în aplicare

„Această lege a reuşit, prin formula de calcul pe care am găsit-o şi pe care am simulat-o un an de zile, să rezolve foarte multe din inechităţile legii. Sigur că dumnealor (reprezentanţii sindicatelor – n.r.) au venit cu mai multe amendamente, unele dintre ele le luasem şi noi în calcul, ne gândisem la ele încă din momentul în care s-a elaborat legea, numai că pentru aceste amendamente mai era nevoie de încă 40 de miliarde de lei în plus la aplicarea pensiilor, peste 140 de miliarde cât a ieşit impactul pe lege în anul 2022 şi atunci obligatoriu că trebuia să găsim o formulă care poată să facă legea să fie şi sustenabilă. Ea nu este o lege perfectă, cum ne-am fi dorit-o, pentru că dacă era o lege perfectă trebuia să avem vreo 200 de miliarde în aplicare, în niciun caz 140. Dacă ne gândim la faptul că am pornit de la 56 de miliarde, atât era bugetul asigurărilor în 2016, şi ajungem la 140, cred că toată lumea înţelege că de fapt pensiile se dublează”, a spus Olguţa Vasilescu la Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor unde s-a dezbătut proiectul legii pensiilor, întrebată dacă acest proiect creează anumite inechităţi, scrie Agerpres.

Vasilescu a menţionat că, în cazul în care această lege va fi contestată de Opoziţie la Curtea Constituţională, „pensionarii vor fi afectaţi”.

„Noi avem o creştere pe punctul de pensie, din 2016 până în 2020, dublă, de la 871 de lei ajungem la 1.775 de lei, în interiorul mandatului nostru de parlamentari. În momentul în care ataci legea la CCR, ea nu mai poate să intre în vigoare, automat că dosarele celor 5 milioane de pensionari nu mai pot să fie calculate în această perioadă de doi ani. Asta înseamnă că legea se va întinde mai mult pentru intrarea în vigoare efectivă. (…) La Senat, când s-a dezbătut legea, au fost doar 13 voturi împotriva acesteia. Îmi e greu să cred că cineva ar putea să voteze împotriva unei legi care dublează pensiile. Mă refer aici la grupuri parlamentare în ansamblu, dar este posibil orice, pentru că foarte probabil se gândesc că vor ajunge la guvernare şi nu îşi doresc să aplice această lege a pensiilor din cauza impactului mare pe care îl are şi încearcă prin orice tertipuri să împiedice intrarea în vigoare a acestei legi”, a menţionat Vasilescu.