Olguţa Vasilescu, despre transferul contribuţiilor: Nu mai este o problema la Guvern, ci una între angajator şi angajat

Guvernul a semnat un protocol de colaborare cu cea mai mare organizaţie sindicală din România, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România (C.N.S.L.R.) - Frăţia prin care se înfiinţează un mecanism de urmărire a implementării ordonanţei de modificare a Codului Fiscal şi noilor prevederi din domeniul social.

20 nov. 2017, 20:37
Olguţa Vasilescu, despre transferul contribuţiilor: Nu mai este o problema la Guvern, ci una între angajator şi angajat

„Astăzi a fost semnat un protocol care constituie un mecanism de monitorizare a aplicarii prevederilor noului Cod Fiscal şi a ordonanţei 82 care a fost atat de dezbatuta, cea care trebuie sa puna la aceiasi masa angajatorii si angajatii, precum si modificarile care trebuie facute la noua lege a dialogului social. Am stabilit ca la nivel central Ministerul Muncii sa înfiinteze un comitet de monitorizare format din patru persoane, cate un reprezentant de la Ministerul Muncii, Ministerul dialogului social si doua persoane desemnate de CNSLR Fratia, iar la nivelul fiecarei  prefecturi judetene, de aemenea, sa fie infiintat un comitet format din 4 persoane, doi reprezentanti ai prefectului si doi reprezentanti ai CNSLR Fratia. În acest moment lucram la regulamentul de organizare si functionare a acestui mecanism de monitorizare care va avea in vedere directiile de actiune”, a declarat la România TV Lia Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii nu crede ca vor mai fi proteste. „De altfel, nici nu as intelege de ce sa fie, toate situatiile s-au reglat la masa discutiilor impreuna cu liderii de sindicate si de asemenea, cred ca toata lumea a inteles ca nu este nici un fel de problema cu transferul contributiilor, nu scade netul. Daca este o problema cu angajatorii, asta vom monitoriza si noi prin aceste comitete din fiecare judet. Evident ca organismele noastre vor putea sa actioneze in consecinta.  Prin acea ordonanta 82 printr-un articol, intens mediatizat in aceste zile, noi am transmis angajatorilor o obligativitate de a se aseza la masa cu reprezentantii lucratorilor acolo unde nu exista sindicate. Este o obligativitate si pentru angajatori si in firmele cu mai putin de 15 angajati sa renegocieze salariile nete, iar lucratorii pot fi asistati de persoane care se afla in conducerea unor federatii reprezentative in domeniul respectiv. Nu mai este o problema la Guvern acum, ci una intre angajator si angajat pe care guvernul o monitorizeaza cu mare atentie. Interesul nostru nu este sa scada netul”, a punctat Olguţa Vasilescu.

„Nu exista posibilitatea sa scada netul angajatului din cauza transferului contributiilor. Vom monitoriza cu mare atentie ce se intampla la aceste sindicate. Avem liderii acestei confederatii alaturi, vom monitoriza cu atentie ce ne spun ei si vom lua masuri in consecinta acolo unde vom vedea ca ceva nu este in regula”.