Olguţa Vasilescu: Majorările din Educaţie sunt peste promisiunile din programul de guvernare

Legea salarizării în sectorul bugetar se va aplica exact aşa cum este, fără nicio modificare, nici în plus, nici în minus, menţionează ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

10 sept. 2017, 19:10
Olguţa Vasilescu: Majorările din Educaţie sunt peste promisiunile din programul de guvernare

Olguţa Vasilescu susţine că majorările din Educaţie sunt „peste promisiunile din programul de guvernare”.

„Aşadar, în programul de guvernare al PSD erau următoarele creşteri pentru profesori (deci nu şi pentru personalul auxiliar): 25 la sută de la 1 iulie 2017 şi 30 la sută de la 1 ianuarie 2018. Alte majorări nu erau în programul de guvernare până în 2020. Creşterea a fost de 15 la sută de la începutul anului (12 luni) şi pentru profesori, dar şi pentru personalul auxiliar, ceea ce reprezintă o sumă totală mai mare decât 25 la sută de la jumătatea anului (6 luni), cât scria în program şi care îi privea doar pe profesori, nu şi ceilalţi angajaţi în sistem. Anul viitor, Educaţia va beneficia de două creşteri: 25 la sută de la 1 ianuarie şi încă 20 la sută de la 1 martie, ceea ce iarăşi înseamnă mai mult decât era prevăzut în programul de guvernare, adică 30 la sută din ianuarie, fără nicio altă creştere ulterioară până în 2020. Prin Legea salarizării, creşteri vor fi şi în 2019 şi în 2020, ajungându-se la nivelul salarizării profesorilor din Spania şi Italia. Deci, majorările sunt peste promisiunile din programul de guvernare şi era normal să fie aşa dacă ne dorim ca Educaţia să fie prioritate. Din ceea ce am înţeles după discuţiile cu sindicatele, teama lor, de fapt, este că legea salarizării nu s-ar aplica în perioada următoare. Îi asigur că nu este cazul. Se va aplica exact aşa cum este, fără nicio altă modificare. Nici în plus, nici în minus…”, explică ministrul Muncii.

În cazul în care Guvernul refuză încheierea unui acord scris, prin care se angajează să soluţioneze mai multe probleme cu care se confruntă salariaţii din învăţământ, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a decis să înceapă din 2 octombrie protestele.

Membrii de sindicat reclamă faptul că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, ceea ce conduce la obţinerea unor venituri salariale mai mici decât ar trebui de fapt. Concret, angajaţii din învăţământ pierd, în medie, peste 3% din venitul brut, iar procentajul poate fi mai mare, dacă au mai multe sporuri, scrie capital.ro.

În plus, profesorii sunt nemulţumiţi de cuantumul mic al creşterii salariilor nete în anul 2018 comparativ cu creşterile salariilor brute, consecinţă a majorării contribuţiilor angajaţilor către stat. Astfel, în urma calculelor făcute de FSLI şi recunoscute ulterior de ministrul Finanţelor Publice, precum şi de ministrul Muncii, dacă nivelul brut al salariilor creşte cu 50%, în realitate, ceea ce va primi, anul viitor, fiecare angajat din învăţământ este de maximum 25%.