Omagiu victimelor teroristului de la Nisa, după atentatul terorist din 14 iulie 2016

La doi ani după atentatul comis la 14 iulie 2016 pe Promenade des Anglais, premierul francez, Edouard Philippe, a participat la Nisa, la un omagiu adus celor 86 de persoane ucise.

15 iul. 2018, 07:43
Omagiu victimelor teroristului de la Nisa, după atentatul terorist din 14 iulie 2016

Reprezentanţi ai asociaţiilor victimelor şi-au exprimat profunda emoţie şi au propus crearea la Nisa a unui memorial şi unui centru de cercetare.

Şeful guvernului francez a detaliat, cu acest prilej, o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea acordării de compensaţii şi pentru reconstrucţia post-traumatică. El a scos în evidenţă activitatea forţelor de ordine a căror acţiune „subterană împotriva terorismului a permis dejucarea a 25 de proiecte de atentate cu începere din ianaurie 2017” în Franţa.

Edouard Philippe a adus în discuţie, de asemenea, proiectul de înfiinţare a „un judecător pentru acordarea de compensaţii victimelor actelor teroriste”.

Citeşte şi PANICĂ la Nisa. Cel puţin 30 de răniţi. Oamenii s-au temut de un atentat terorist

În cursul dimineţii, o ceremonie interreligioasă a fost organizată pe Promenade des Anglais, apoi rudele şi prietenii au depus câte un trandafir alb la baza memorialului provizoriu instalat în grădina unui muzeu.

Ceremoniile s-au prelungit în cursul serii cu un concert susţinut de Orchestra Filarmonică din Nisa, după care 86 de baloane au fost lansate, iar pe Promenade des Anglais au fost aprinse lumânări şi fascicule luminoase.

Potrivit ultimului bilanţ comunicat de Fondul de garantare care acordă compensaţii victimelor, atentatul de la 14 iulie 2016 a făcut, pe lângă cele 86 de persoane ucise, 206 răniţi şi 1.360 de persoane traumatizate.

Comis la finalul focurilor de artificii care marcau ziua naţională a Franţei de către un tunisian stabilit la Nisa, Mohamed Lahouaiej Bouhlel – împuşcat în cursul atacului -, atentatul a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic.