OMS: Epidemia de holeră din Yemen, cea mai gravă din lume, cu peste 200.000 de cazuri de îmbolnăvire

Epidemia de holeră din Yemen este cea mai gravă din lume, cu 5.000 de noi bolnavi zilnic și un număr total care trece de 200.000 de cazuri în două luni, a precizat sâmbătă Organizația Mondială a Sănătății (OMS), citată de agenția EFE și Agerpres.

24 iun. 2017, 19:28
OMS: Epidemia de holeră din Yemen, cea mai gravă din lume, cu peste 200.000 de cazuri de îmbolnăvire

În această perioadă, epidemia s-a extins practic în fiecare provincie din cele 23 ale țării, cauzând 1.300 de morți.

„Se crede că numărul deceselor va crește”, a semnalat OMS, într-un comunicat.

Alături de UNICEF și alte organizații, OMS își accelerează acțiunile pentru a opri această epidemie, detectând fiecare nou focar de infecție și încercând să determine modul în care se răspândește boala.

Urgența este atât de gravă încât s-a optat pentru a trimite echipe din casă în casă, pentru a informa direct locuitorii asupra măsurilor de protecție care trebuie luate în ce privește dezinfecția apei și depozitarea corectă a acesteia.

Epidemia se propagă foarte repede în Yemen, unde un conflict armat îi opune din 2014 pe rebelii Houthi pro-iranieni, care controlează provinciile din nordul țării, inclusiv capitala Sana’a, forțelor proguvernamentale, susținute de Arabia Saudită și care au făcut din Aden — un oraș din sud — capitala lor „provizorie”.

Sistemul de sănătate din Yemen se confruntă cu serioase dificultăți după doi ani de conflict, iar infrastructura de salubritate aflată în stare critică contribuie la răspândirea bolii. Agenții patogeni pătrund în sursele de apă și se răspândesc mai ușor, în condiții de vreme caldă și de ploaie torențială.