Omul de afaceri Florian Walter, dat în consemn la frontieră

Florian Walter, patronul unei firme de salubrizare şi fost acţionar la cluburile de fotbal Dinamo şi Universitatea Cluj, s-a sustras urmăririi penale şi a fost dat în consemn la frontieră, a anunţat procurorul șef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu.

RomaniaTV.net
06 mai 2015, 10:06
Omul de afaceri Florian Walter, dat în consemn la frontieră

Procurorii din cadrul DIICOT – Ploieşti au efectuat investigaţii privind modul în care sunt respectate prevederile legislaţiei fiscale şi contabile, în legătură cu tranzacţiile comerciale desfăşurate în perioada 2012 – 2014 de către COMPANIA ROMPREST SERVICE SA, cu societăţile comerciale LA TEAM LINE SOLUTIONS SRL, ROMCONCORD TEHNIC SERVICE SRL şi EURO GRUP SRL.

Procurorii susţin că în perioada 2013-2014 s-a constituit un grup infracţional organizat format din 23 de persoane şi coordonat de către Florian Walter, care a desfăşurat operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificiala a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi ulilizarea de societaţi comerciale „tip fantomă”, pentru realizarea operaţiunilor ilicite.

Astfel, „în scopul reducerii masei de profit şi a TVA de plată, Florian Walter a iniţiat şi a coordonat aceste circuite financiare, pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societăţii Compania Romprest Service SA Bucureşti a achiziţiilor, de la diverse societăţi comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi. După înregistrarea în contabilitatea societăţii a facturilor aferente achiziţiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective erau virate, iniţial, în conturile societăţilor fantomă emitente, ulterior fiind transferate în conturile altor societăţi comerciale de tip „fantomă”, fiind retrase în numerar şi preluate de către Florian Walter, în vederea utilizării în scopuri proprii. S-a constatat că retragerea fondurilor era efectuată de către ceilalţi membri ai grupului, în scopul restituirii lor în numerar, către iniţiatorul acestui circuit fictiv, respectiv Florian Walter, operaţiune realizată sub coordonarea unor membrii ai grupului infracţional organizat”, se arată într-un comunicat DIICOT.

Procurorii au mai reţinut că circuitele comerciale fictive, precum şi cele financiare asociate, au fost operaţionalizate de către Florian Walter, cu sprijinul membrilor grupului, fiecare dintre aceştia îndeplinind sarcini prestabilite şi fiind remunerati în consecinţă.

În comunicat se mai arată că procurorii au probe că Florian Walter „a înaintat solicitări punctuale de retragere a unor fonduri financiare din circuitul financiar legal al SC COMPANIA ROMPREST SERVICE SA Bucureşti, iar prin intermediul unor suspecţi, a coordonat demersurile concrete întreprinse de ceilalţi membri ai grupării, care au avut drept obiectiv atât obţinerea unor fonduri financiare ce puteau fi utilizate de către suspectul Walter Florian în scopuri proprii, cât şi de către societatea ROMPREST”.

„Membrii grupării preluau solicitările transmise de către lider, stabilind modalitătile concrete de acţiune pentru retragerea fondurilor din circuitul financiar al SC COMPANIA ROMPREST SERVICE SA.

De asemenea, unul dintre suspecţi îi coordona pe ceilalţi membrii ai grupării în demersurile de înfiinţare a firmelor „fantomă” ce erau interpuse în circuitul comercial fictiv, stabilea succesiunea transferurilor financiare şi firmele ce vor fi utilizate, negocia direct cu reprezentanţii societăţilor bancare condiţiile deschiderii şi utilizării conturilor bancare asociate firmelor „fantomă”, însoţindu-i personal pe aceştia la efectuarea retragerilor de numerar.

Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului este în valoare totală de 4.500.000 euro, reprezentând impozitul pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 lei (echivalentul a 14.000.000 euro) supusă procesului de reciclare.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii până la concurenţa sumei de 18 milioane de euro reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin săvârşirea infracţiunilor. La sediul DIICOT- S.T. Ploieşti vor fi aduse în vederea audierii un număr de 50 de persoane.

Procurorii DIICOT au anunţat miercuri că Florian Walter a fost dat in urmarire generala.

„Liderul grupării în acest moment se sustrage urmăririi penale. Sunt indicii că este în țară și oricum ne-am luat măsurile necesare să rămână în țară, oriunde s-ar afla. A fost dat în consemn la frontieră”, a spus Giorgiana Hosu.

Ea a explicat că firma de salubritate condusă de Florian Walter folosea circuite financiare fictive, prin utilizarea de firme fantomă pentru subcontractarea unor lucrări de prestări servicii, iar muncitorii erau angajați la negru.

Firmele fantomă mai erau utilizate și pentru a retrage din conturi mari sume de bani, cu diverse justificări: achiziție de fier vechi, achiziții de cereale, creditări și recreditări de societate.

„Nu exista o evidență a personalului muncitor subcontractant, nu existau situații de lucrări. Furnizorii aveau la rândul lor furnizori, care nu declarau livrări sau care țineau înregistrări neconforme cu realitatea. Nu existau rapoarte zilnice de activitate, nu existau locuri de desfășurare a activităților de curățenie, numărul de persoane sau calificarea acestora”, a mai spus Hosu.

Ca exemplu, Giorgiana Hosu a arătat că, în numai două luni, compania de salubritate a fraudat bugetul de stat cu 20 milioane lei, prin crearea unui circuit fictiv format din patru societăți comerciale, fără documente, fără mijloace de transport, fără delegații.

„A fost un grup extrem de bine organizat, cu sarcini bine stabilite. Acest grup a fost coordonat de Florian Walter, inclusiv în demersul de finanțare a firmelor fantomă sau de creare a traseelor financiare. Suma totală supusă procesului de spălare a banilor este de 14 milioane euro. Acești bani au intrat în circuitul legal fie prin aport la capitalul firmei, fie prin depunerea în conturile a două societăți comerciale nerezidente din Canada și SUA”, a mai spus Giorgiana Hosu.

Citeşte şi Percheziţii în Bucureşti şi Ilfov. Prejudiciu de 35 de milioane de euro

Conducerea Romprest precizează, într-un comunicat de presă remis ca urmare a percheziţiilor efectuate miercuri de procurorii DIICOT la sediul firmei de salubrizare, că „nici un reprezentant al societăţii nu a fost implicat în constituirea unui grup infracţional, care să urmărească sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale”.