Omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost reţinut de către DNA pentru 24 de ore

Omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost reținut miercuri seara de procurorii Direcției Naționale Anticorupție după ce a fost audiat mai multe ore, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

RomaniaTV.net
04 feb. 2015, 18:19
Omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost reţinut de către DNA pentru 24 de ore

Sorin Strutinsky, un apropiat al primarului Constanței, Radu Mazăre, și al șefului CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost ridicat miercuri de procurorii anticorupție.

Sursele citate au precizat că Strutinsky ar fi pretins și primit bani în schimbul cărora ar fi promis că își va exercita influența asupra funcționarilor Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța privind un contract (dragaj de întreținere pe Canalul Dunărea — Marea Neagră și pe Canalul Poarta Albă — Midia — Năvodari).

Sursele au precizat că, în 2012, Strutinsky ar fi pretins de la denunțător o sumă de bani, care ar fi reprezentat un procent de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către SC Argos Industrial SRL, ca parte a unui consorțiu de firme, în baza unui contract încheiat cu Compania Administrația Canalelor Navigabile (dragaj de întreținere pe Canalul Dunărea — Marea Neagră și pe Canalul Poarta Albă — Midia — Năvodari).

Potrivit surselor, în schimbul banilor pretinși, omul de afaceri, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor, ar fi promis că îi va determina pe aceștia să respecte obligațiile contractuale referitoare la plata prețului față de SC Argos Industrial.

Consorțiul respectiv de firme ar fi încasat prețul lucrărilor executate — peste 12,7 milioane lei și TVA aferentă de peste 3 milioane lei.

Sorin Strutinsky ar fi primit de la denunțător aproximativ 636.000 lei, banii fiind virați din conturile bancare ale SC Argos în cele ale unor firme indicate de către acesta. De asemenea, el ar fi primit, mai subliniază sursele, în numerar și suma de 25.000 euro, urmând ca diferența de încasat — în cuantum de 112.000 lei — să fie achitata în cursul anului 2015.

În decembrie 2014, Agenţia Naţională de Integritate cerea DNA să îl cerceteze pe Radu Mazăre pentru conflict de interese, după ce Primăria Constanţa a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun, în care este asociat şi Sorin Strutinsky.

„Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la posibila săvârşire de către Radu Ştefan Mazăre, primar al Municipiului Constanţa, a infracţiunii de conflict de interese, întrucât, în calitate de reprezentant al Municipiului Constanţa, a semnat cinci contracte şi un acord cadru (cu cinci contracte subsecvente), încheiate între Primăria Constanţa şi două societăţi comerciale (SC Conpress Holding SRLşi SC Soti Cable Neptun SRL) care îl au ca asociat pe Strutinsky Sorin Gabriel, persoană cu care Radu Ştefan Mazăre se află în relaţii comerciale în alte opt societăţi comerciale”, arăta atunci ANI.