Omul de afaceri Sorin Strutinsky va fi judecat în arest la domiciliu în dosarul de trafic de influenţă

Omul de afaceri Sorin Strutinsky va fi judecat în arest la domiciliu în dosarul de trafic de influenţă, au hotărât judecătorii Curţii de Apel Constanţa. Cu toate acestea, Strutinsky rămâne în închisoare pentru că acesta este arestat preventiv într-o altă cauză.

05 mai 2015, 17:48
Omul de afaceri Sorin Strutinsky va fi judecat în arest la domiciliu în dosarul de trafic de influenţă

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, la începutul lunii martie, în stare de arest preventiv, pe omul de afaceri Sorin Strutinsky, apropiat al primarului Constanței, Radu Mazăre, și al președintelui suspendat CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, pentru mai multe fapte de corupție, printre care și trafic de influență.

Radu Mazăre: Că Strutinsky şi Martin m-au denunţat sunt şopârle băgate de procurori prin intermediul presei

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție îl acuză pe STRUTINSKY GABRIEL-SORIN de patru infracțiuni de trafic de influență, dintre care una în formă continuată, instigare la săvârșirea a două infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, instigare la săvârșirea a două infracțiuni de spălare a banilor, în formă continuată.

„În cursul anului 2009, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la un denunțător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunțător, în baza a trei contracte încheiate cu D.A.D.L. (Direcția Apelor Dobrogea Litoral). În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor D.A.D.L. și asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata prețului către societatea comercială respectivă. Ulterior, în baza pretinderii inițiale, în perioada 2009 – 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la denunțător, suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind virați din conturile bancare ale societății reprezentate de denunțător, în conturile bancare ale societăților comerciale indicate de suspect, respectiv S.C. NEW HOME CONSTRUCT S.A., S.C. MEHMETOGLU S.R.L., SC NEFERMIN S.R.L., S.C. PANEL BUILDING SYSTEM S.R.L. și S.C. CDS PROJECT S.R.L”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Omul de afaceri Sorin Strutinsky, un apropiat al lui Radu Mazăre, a fost trimis în judecată de DNA

De asemenea, în perioada 2009 – 2012, Strutinsky Gabriel Sorin, urmărind obținerea foloaselor pretinse anterior, ca obiect al infracțiunii de trafic de influență i-a determinat pe reprezentanții societății denunțătorului și pe cei ai S.C. NEW HOME CONSTRUCT S.A., S.C. MEHMETOGLU S.R.L., S.C. NEFERMIN S.R.L., S.C. PANEL BUILDING SYSTEM S.R.L. și S.C. CDS PROJECT S.R.L. să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăților corespondente și justificarea acestora în evidențele contabile, mai susţin procurorii DNA.

Mai mult, în perioada 2009 – 2013, Strutinsky Gabriel Sorin i-a determinat pe reprezentanții acelorași societăți să efectueze, în mod repetat, operațiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat sume de bani, din patrimoniul societății beneficiare a banilor publici în patrimoniul următoarelor societăți:
-465.184,63 lei, 430.500 lei în patrimoniul S.C. NEW HOME CONSTRUCT S.A.,
-125.315 lei, 161.106,10 lei, în patrimoniul S.C. MEHMETOGLU S.R.L.,
-40.000 lei, 40.000 lei, 4.000 lei, în patrimoniul S.C. PANEL BUILDING SYSTEM S.R.L.,
-15.476,44 lei, în patrimoniul S.C. CDS PROJECT S.R.L.
-5.376 lei, în patrimoniul S.C. NEFERMIN S.R.L.

În acest mod, banii au fost reintroduși în circuitul civil, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost arestat preventiv

Potrivit comunicatului DNA, în cursul anului 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la același denunțător, o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de aceeași societate reprezentată de denunțător, în baza unui contract încheiat cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța (extinderea unei dane din portul Constanța). În schimbul sumelor de bani pretinse, acesta, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata banilor, în baza contractului. Pe parcursul desfășurării activității infracționale, după ce societatea beneficiară a contractului de lucrări a încasat suma de aproximativ 5.000.000 lei, denunțătorul a renegociat, în data de 11.01.2015, cu Strutinsky Gabriel Sorin, suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10%, la 8%, respectiv de la suma de 500.000 lei, la 400.000 lei.

În cursul anului 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la denunțător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către aceeași societate (ca parte a unui consorțiu de firme), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile S.A. Constanța (lucrări de întreținere pe Canalul Dunărea – Marea Neagră și pe Canalul Poarta Albă – Midia – Năvodari). În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile S.A. Constanța, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata prețului. Consorțiul de firme din care făcea parte societatea denunțătorului a încasat prețul lucrărilor executate (12.744.039 lei și TVA aferentă de 3.058.569,53 lei), în baza contractului anterior menționat. Ulterior, în baza pretinderii inițiale, Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la denunțător, suma de 605.886,80 lei, banii fiind virați din conturile bancare ale societății denunțătorului în conturile bancare ale societăților comerciale indicate de către cel prim menționat, respectiv S.C. SISTEME INTERNAȚIONALE DE AFACERI S.A., S.C. PANEL BUILDING SYSTEM S.R.L., S.C. CDS PROJECT S.R.L., S.C. CLASSIC S.R.L. și S.C. NEW OPEN SECTOR S.A. De asemenea, Strutinsky Gabriel Sorin a primit, în numerar, și suma 25.000 euro, urmând ca diferența de încasat – în cuantum de 112.000 lei, să fie achitată în cursul anului 2015.

În perioada 2013 – 2014, Strutinsky Gabriel Sorin, urmărind obținerea foloaselor pretinse anterior, ca obiect al infracțiunii de trafic de influență, i-a determinat pe reprezentanții societăților menționate să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăților corespondente și justificarea acestora în evidențele contabile ale societăților comerciale.

În perioada 2013 – 2014, Strutinsky Gabriel Sorin i-a determinat pe reprezentanții societăților comerciale să efectueze, în mod repetat, operațiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat bani din patrimoniul firmei denunțătorului, după cum urmează:
– 36.800 lei în patrimoniul S.C. SISTEME INTERNAȚIONALE DE AFACERI S.A., – 103.000 lei în patrimoniul S.C. PANEL BUILDING SYSTEM S.R.L., – 35.600,40 lei în patrimoniul S.C. CDS PROJECT S.R.L.
– 29.981,28 lei în patrimoniul S.C. CLASSIC S.R.L.
– 124.000 lei în patrimoniul S.C. PANEL BUILDING SYSTEM S.R.L.,
– 159.588 lei, în patrimoniul S.C. NEW OPEN SECTOR S.A.,
– 116.917,12 lei către S.C. CDS PROJECT S.R.L.,
În acest fel, banii au fost reintroduși în circuitul civil, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În cursul anului 2013, același inculpat a pretins suma de aproximativ 1.600.000 euro de la denunțător, reprezentând un procent de 6% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea denunțătorului (parte a unui consorțiu), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile S.A. Constanța (modernizare ecluze – echipamente și instalații). În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor C.N. Administrația Canalelor Navigabile S.A. Constanța, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata prețului, față de consorțiul respectiv. În anul 2015, Strutinsky Gabriel Sorin a mai pretins și suma de 202.500 lei (care reprezintă 6% din valoarea facturilor încasate în 2014, în cuantum total de 3.375.179 lei).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și măsurile asigurătorii dispuse asupra bunurilor mobile și imobile (în valoare totală de 1.305.912 lei și 6.844 euro), proprietatea inculpatului STRUTINSKY GABRIEL-SORIN, până la concurența sumei de 1.892.844,97 lei.