„Omul în alb”, audiat în dosarul privind violenţele din 10 august. Şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei: M-aţi văzut pe mine agresiv?

Şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei a fost audiat joi la Parchetul General. Colonelul Cătălin Paraschiv, cunoscut drept "omul în alb" care coordona jandarmii la mitingul din 10 august, din Piaţa Victoriei, a fost citat în calitate de martor în dosarul privind incidentele violente de la protestul din 10 august.

RomaniaTV.net
23 aug. 2018, 12:05
„Omul în alb”, audiat în dosarul privind violenţele din 10 august. Şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei: M-aţi văzut pe mine agresiv?

Întrebat de reporteri dacă a fost justificată violența jandarmilor din seara portestului, colonelul Cătălin Paraschiv a răspuns: „M-ați văzut pe mine agresiv?”.

El a fost surprins pe mai multe înregistrări cum l-a lovit reporterul Hotnews.ro, smulgându-i telefonul din mână şi predându-l jandarmilor din spatele său. Reporterul transmitea Live pe Facebook în acel moment.

Şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei a refuzat să răspundă altor întrebări ale jurnaliştilor.

De asemenea, Paraschiv a refuzat să spună presei dacă s-a dispus urmărirea penală împotriva sa.

„Mi-am asumat riscul în momentul în care mi-am condus oamenii fără niciun fel de problemă. Nu vreau să dau niciun interviu, sper că mă înţelegeţi şi pe mine. Nu pot da nicio declaraţie pe parcursul anchetei, sunt militar. Va da detalii Parchetul sau avocatul meu dacă va fi cazul”, a spus Paraschiv.

Colonelul Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, spunea, într-un interviu pentru Kamikaze, că nu el a fost comandantul acţiunii din 10 august din Piaţa Victoriei, că până în jurul orei 23.00 Brigada specială nu a intervenit deloc şi că ordinul de evacuare a pieţei s-a primit în momentul în care „au început violenţele asupra forţelor de ordine de jur împrejur”, din toate părţile. El mai susţinea că scutierii care au fost suprinşi în imagini bătând oameni paşnici, unii dintre ei cu mâinile ridicate deasupra capului nu fac parte din brigada pe care o conduce.
„S-a primit la un moment dat un apel pe 112 cum că se încearcă vandalizarea Springtime pe bd. Titulescu. Jandarmeria Română avea toate forţele masate în jurul Guvernului şi nu aveam niciun gând de ripostă. S-a apelat la colegii de la Poliţie, care au trimis echipaje să vadă ce se întâmplă şi să ia primele măsuri. Aceste echipaje de la Poliţie au fost atacate. S-a cerut sprijin Jandarmeriei, prin comandantul acţiunii, care a trimis două detaşamente de jandarmi să sprijine poliţia”, susţinea Paraschiv.

El spunea că cele două detaşamente s-au deplasat acolo, au luat primele măsuri, i-au ajutat pe colegii de la poliţie şi împreună au reuşit să iasă din zona respectivă.

Miercuri, la Parchetul General a fost audiată în dosarul violenţelor din 10 august prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, cea care a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor. Ea a susţinut la ieşirea de la audieri că a respectat legea „cu stricteţe”, iar ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei pe care l-a semnat respectă legislaţia în vigoare. Speranţa Cliseru a mai spus că are calitatea de martor în dosarul instrumentat de procurorii Parchetului General şi nu a vrut să răspundă la întrebările jurnaliştilor, repetând că a respectat legea. De asemenea, Cliseru a spus că nu a fost în Piaţa Victoriei în 10 august, contrazicându-i astfel pe ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan, precum şi pe coordonatorul intervenţiei jandarmilor Laurenţiu Cazan, care au afirmat că prefectul a fost prezent la faţa locului încă de la ora 16.00.