ONU a decretat ALERTĂ umanitară în Yemen

ONU a decretat miercuri nivelul de alertă umanitară cel mai ridicat în Yemen, unde cel puțin 31 de persoane au fost ucise și 100 rănite într-un bombardament efectuat de rebelii șiiți la Aden, al doilea oraș al țării.

02 iul. 2015, 05:52
ONU a decretat ALERTĂ umanitară în Yemen

Un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite a declarat, la New York, că responsabilii umanitari ai ONU au decis să plaseze Yemenul la nivelul trei de urgență umanitară pentru o perioadă de șase luni.

Nivelul maxim de alertă umanitară mai este în vigoare în Irak, Sudanul de Sud și Siria.

Potrivit ONU, cel puțin 21,1 milioane de yemeniți — 80% din populația țării — au nevoie de asistență umanitară, iar 13 milioane dintre ei suferă de lipsa alimentelor, în timp ce 9,4 milioane de yemeniți au un acces redus la apă.

Confruntările din Yemen, unde forțele proguvernamentale luptă contra rebelilor șiiți, s-au soldat până la finalul lunii iunie cu 2.800 de morți, dintre care 1.400 de civili, și 13.000 de răniți.

La Aden, rebelii au lansat miercuri în zori 15 rachete de Katiușa asupra cartierului Mansoura, a declarat un purtător de cuvânt al forțelor proguvernamentale, Ali al-Ahmadi.

Pozițiile rebelilor șiiți din alte două cartiere din Aden, Dar Saad și Khor Maksar, au fost vizate de o serie de raiduri aeriene lansate de coaliția condusă de Arabia Saudită, care sprijină forțele proguvernamentale yemenite.