Franţa, Marea Britanie, Italia, Suedia şi Germania: Decizia unilaterală a lui Donald Trump privind Ierusalimul încalcă rezoluţii ONU

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgență vineri, pentru a dezbate asupra deciziei președintelui american Donald Trump de a recunoaște unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului. Decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a recunoaşte unilateral oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului încalcă rezoluţii ale Consiliului de Securitate ONU, acuză Franţa, Marea Britanie, Italia, Suedia şi Germania.

08 dec. 2017, 17:53
Franţa, Marea Britanie, Italia, Suedia şi Germania: Decizia unilaterală a lui Donald Trump privind Ierusalimul încalcă rezoluţii ONU

UPDATE: Decizia lui Donald Trump de a recunoaşte unilateral Ierusalimul ca fiind capitala Israelului „nu este conformă cu rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU”, au declarat vineri seară, la Naţiunile Unite, ambasadorii Franţei, Marii Britanii, Italiei, Suediei şi Germaniei.

„Decizia nu favorizează pacea în Orientul Mijlociu”, au declarat ambasadorii acestor ţări în cursul reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU, relatează cotidianul Le Figaro.

Statele Unite sunt izolate la această reuniune, dar ceilalţi membri nu vor putea lua nicio decizie de condamnare a poziţiei lui Donald Trump deoarece Washingtonul poate utiliza dreptul de veto.

Ambasadorii Franţei, Marii Britanii, Italiei, Suediei şi Germaniei au îndemnat „toate părţile şi toţi interlocutorii regionali să colaboreze pentru menţinerea calmului”.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat miercuri seară decizia de recunoaşte unilateral Ierusalimul ca fiind capitala Israelului, ignorând criticile Autorităţii Palestiniene, Ligii Arabe, Uniunii Europene şi Rusiei.

Această decizie a provocat furie în lumea arabă și a a fost dezaprobată de partenerii Washingtonului. Întrebat cu privire la ce ar trebui așteptat de la această reuniune cerută de opt țări din Consiliu, un diplomat a răspuns: „nimic”. Un altul a declarat că aceasta va arăta „izolarea” SUA în acest dosar.

Opt țări, dintre care patru europene, două sud-americane și două africane, au cerut miercuri o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate după decizia președintelui american Donald Trump de a recunoaște unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului. „Misiunile Boliviei, Egiptului, Franței, Italiei, Senegalului, Suediei, Marii Britanii și Uruguayului cer președinției” nipone a Consiliului de Securitate „să organizeze o reuniune de urgență a Consiliului, cu un expozeu al secretarului general, înainte de sfârșitul săptămânii”, informa un comunicat al misiunii suedeze, informează Agerpres.

Citeşte şi Proteste de amploare: Iranienii manifestează împotriva Israelului şi a Statelor Unite. Este posibilă o nouă Intifadă

La rândul său, coordonatorul special al ONU pentru procesul de pace în Orientul Mijlociu (OM), Nikolai Mladenov, a declarat vineri în cadrul Consiliului de Securitate că ONU este „extrem de îngrijorată de riscurile privind o escaladare violentă” a situației, după decizia lui Trump.

„Din 6 până în 8 decembrie” sunt anunțate „trei zile ale mâniei”, a adăugat el în timpul unei legături video din Ierusalim, atenționând împotriva riscului ca această decizie să provoace „o radicalizare religioasă”. Oficialul ONU le-a cerut liderilor întregii lumi „să dea dovadă de înțelepciune” pentru a readuce calmul în regiune.