Operaţia de schimbare de sex a devenit gratuită în Argentina

Procedurile chirurgicale de schimbare de sex și tratamentele hormonale au devenit gratuite în Argentina, după aprobarea dată, vineri, de Ministerul Sănătății din această țară a unei soluții de punere în aplicare a Legii cu privire la identitatea de gen.

30 mai 2015, 12:06
Operaţia de schimbare de sex a devenit gratuită în Argentina

Acest lucru înseamnă că operațiile, dar și tratamentele hormonale care permit organismului să corespundă identității autopercepute fac parte din regimul de îngrijire obligatorie. Acestea vor fi acoperite de companiile mutuale, de spitale, de clinici publice și private„, a declarat pentru AFP, Esteban Paulon de la federația argentiniană a persoanelor lesbiene, gay, bi și trans sexuale (FALGBT), potrivit Agerpres.

Această federație, precum și comunitatea homosexuală și asociația travestiților, trans sexualilor și transgenderilor din Argentina au salutat noile reglementări.

Legea cu privire la identitatea de gen a trecut în 2012 prin Parlament, prevăzând crearea unei asemenea asigurări medicale, dar în absența reglementării, companiile mutuale și clinicile nu o respectau. Acum, cei care doresc să-și schimbe sexul nu vor avea nevoie de autorizație juridică sau administrativă.

Intervențiile chirugicale totale sau parțiale includ printre altele mărirea bustului, mastectomia (îndepartarea sânilor), penectomia (îndepartarea penisului), vaginoplastia, vaginoctomia și instalarea de proteze peniene.

Legea cu privire la identitatea de gen autorizează în continuare travestiții și transsexualii să se înregistreze conform sexului lor auto-perceput pe documentele de identitate și nu luându-se după sexul pe care l-au avut la naștere.

Argentina a fost pionieră în America Latină, în acordarea de drepturi civile comunității de homosexuali. Ea a aprobat în anul 2010 o lege care permite căsătoriile gay.