Operaţiune de salvare în Retezat. 13 turişti blocaţi pe munte au fost salvaţi de jandarmi FOTO

Treisprezece turişti cazaţi în Refugiul Bran, din Munţii Retezat, pentru a-şi petrece vacanta de Ziua Naţională şi care au rămas blocaţi pe munte au fost salvaţi de către pompierii şi jandarmii hunedoreni după aproximativ zece ore. Acţiunea echipelor de salvare a fost foarte dificilă din cauza stratului de omăt de jumătate de metru, a viscolului care troienea zăpada, a copacilor doborâţi de vânt, care blocau drumul, dar şi a temperaturilor foarte scăzute. Turiştii blocaţi pe munte nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.

03 dec. 2016, 15:07

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, drumul forestier care face legătura între Barajul Gura Apelor şi Poiana  Pelegii, în munţii Retezat, a fost acoperit de un strat gros de zăpadă de aproximativ o jumătate de metru.

Aceste condiţii meteorologice au făcut imposibilă deplasarea cu autoturismele personale, nepregătite pentru iarnă, a 13 turişti cazaţi la Refugiul Bran cu ocazia minivacanţei de Ziua Naţională.

Încă de la primele ore ale dimineţii, (n.r. – sâmbătă) o echipă mixtă alcătuită din două echipaje de pompieri şi unul de jandarmi, coordonaţi în teren de inspectorul şef al ISU Hunedoara, locotenent-colonel Viorel Demean, a acţionat pentru deszăpezirea unui segment de şapte kilometri de drum acoperit de zăpadă. Eforturile pompierilor şi jandarmilor au fost susţinute de un utilaj de deszăpezire al Hidroserv Haţeg la comanda Hidroconstrucţia„, se arată în comunicat.

Acţiunea de salvare s-a desfăşurat în condiţii dificile, cu vânt puternic, zăpadă troienită pe un drum surpat pe alocuri şi blocat de copaci căzuţi şi temperaturi sub zero grade Celsius.

Pompierii şi jandarmii au acţionat cu motofierăstraie pentru segmentarea copacilor prăbuşiţi şi îndepărtarea lor de pe drum şi cu lopeţi pentru deblocarea autoturismelor din zăpadă. După aproximativ zece ore de acţiune, drumul a fost deszăpezit, iar turiştii au fost aduşi în siguranţă la un drum practicabil şi au putut porni spre casele lor„, a mai informat ISU Hunedoara.

Turiştii blocaţi pe munte nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Judeţul Hunedoara s-a aflat sub atenţionare meteo cod galben, în perioada 1 – 3 decembrie, caracterizată de ninsori însemnate cantitativ viscolite la munte şi intensificări de vânt. A fost afectată zona montană a judeţului.