Operaţiunea „Panseluţa” revine în Bucureşti: Primăriile vor să cheltuiască 400 de milioane de lei pentru spaţiile verzi

Indignarea publică generată de informaţiile Curţii de Conturi care sublinia că Primăriile din Bucureşti au cheltuit în perioada 2007-2014 circa 2,7 miliarde lei (600 milioane euro) pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi nu a produs niciun efect în rândul aleşilor locali. Aceştia se pregătesc în acest an electoral să cosmetizeze spaţiile verzi ale Bucureştiului cu 400 de milioane de lei.

01 feb. 2016, 17:52
Operaţiunea „Panseluţa” revine în Bucureşti: Primăriile vor să cheltuiască 400 de milioane de lei pentru spaţiile verzi

Cele şase primării de sector din Bucureşti vor să dea în 2016 aproximativ 400 milioane de lei pentru intretinerea parcurilor si a spatiilor verzi, potrivit propunerilor de buget pe anul in curs, o suma asemanatoare cu cea alocata in anii trecuti, notează Hotnews.

Citeşte şi: DEZVĂLUIRI ale Curţii de Conturi în „Afacerea Panseluţa” din Bucureşti. Cum aruncă primarii banii pe fereastră

Primarul Sectorului 3, care a fost amendat public de faptul că betonează aproape orice spaţiu verde, are alocată cea mai mare sumă pentru întreţinerea spaţiilor verzi: 109 milioane lei. 
 
Podiumul este completat de Primaria sector 6 – 85 milioane lei si de Primaria sector 1 – 83 milioane lei.
 
Sectorul 2 a alocat doar 60 milioane de lei pentru aceasta activitate, iar sectorul 4 – 30 milioane lei, cea mai mica suma. Primaria sectorului 5 continua sfidarea la adresa cetatenilor si incalca legea transparentei nepublicand nici in acest an pe site proiectul de buget, iar bugetul pe 2015 este publicat incomplet.
 

Citeşte şi: Semnal de ALARMĂ al Curţii de Conturi în privinţa spaţiilor verzi din Bucureşti: Situaţia este îngrijorătoare

 

Aceste alocari vin dupa ce un raport al Curtii de Conturi a aratat ca primariile din Bucuresti au cheltuit in perioada 2007-2014 circa 2,7 miliarde lei (600 milioane euro) pentru intretinerea si amenajarea spatiilor verzi. Dezvaluirile arata o incredibila risipa de bani: primariile de sectoare au cumparat plante si arbori pentru amenajarea spatiilor verzi de 20 de ori mai scumpe decat preturile de la producatori. In plus, in sectorul 3 si in sectorul 6 s-a constatat ca multi n dintre arborii plantati s-au uscat imediat sau au fost furati, risipindu-se zeci de milioane de lei. Un alt exemplu de bani aruncati pe fereastra: in perioada 2007-2008, Primaria sectorului 3 a platit pentru un tei circa 2.500 lei. Sume uriase au fost cheltuite nejustificat si pentru locurile de joaca din parcuri.

Aceste dezvaluiri au scandalizat opinia publica, iar Consiliul General al Municipiului Bucuresti a dat o hotarare prin care permite doar plantarea de plante perene. Cu toate acestea, in bugetele prezentate la inceputul anului, primariile de sector au alocat in continuare sume uriase pentru intretinerea spatiilor verzi.

Situatia propunerilor de alocari bugetare pentru 2016 se prezinta in felul urmator:

Sector 1 – buget total –  1,38 miliarde lei
Intretinere spatii verzi – 83 milioane lei

Sector 2 – buget total –  999 milioane lei
Intretinere spatii verzi – 60 milioane lei;

Sector 3 –  buget total –  886 milioane lei
Intretinere spatii verzi – 109 milioane lei

Sector 4 –  buget total – 545 milioane lei
Intretinere spatii verzi – 30 milioane lei;

Sector 5 – nu detinem date;

Sector 6 – buget total –  939 milioane lei
Intretinere spatii verzi – 85 milioane lei;

Daca insumam bugetele pe care Primariile de sector doresc sa le cheltuiasca in 2016 pe spatii verzi, adaugand si la sectorul 5 un buget estimat la 30 milioane lei pentru aceasta activitate, ajungem 400 milioane lei.
Aceasta suma nu include si bugetul Primariei Capitalei pentru spatii verzi deoarece institutia inca nu si-a prezentat proiectul de buget, insa din experienta ultimilor ani se ridica la circa 50 milioane lei.