Opoziţia ungară va obstrucţiona votul final la legea prestării de ore suplimentare

Opoziţia din parlamentul ungar a anunţat luni că va obstrucţiona un vot final la proiectul de lege care reglementează prestarea de ore suplimentare de către angajaţi, o măsură pe care criticii au numit-o 'legea sclaviei', potrivit MTI.

10 dec. 2018, 13:36
Opoziţia ungară va obstrucţiona votul final la legea prestării de ore suplimentare

Cea mai importantă dintre modificările propuse la Codul Muncii prevede majorarea numărului de ore suplimentare prestate de angajat de la 250 la 400 pe an.

Săptămâna trecută, iniţiatorii proiectului au adus modificări la varianta iniţială, potrivit cărora orele suplimentare efectuate peste pragul de 250 pe an sunt condiţionate de un acord scris între angajator şi angajat, potrivit Agerpres.

Conform unei alte modificări, angajatorul nu va avea dreptul să concedieze un salariat care refuză să presteze ore suplimentare.

Citeşte şi Viorica Dăncilă, anunţ despre creşterea salariului minim: Este SINGURUL lucru pe care îl luăm în calcul

Liderul socialiştilor din parlament, Bertalan Toth, a declarat, într-o conferinţă de presă, că aceştia vor înainta luni 2.800 propuneri de amendamente la fiecare din modificările propuse.

La rândul său, Timea Szabo, co-lider al Parbeszed (Verzii), a precizat că, dacă proiectul va fi adoptat de parlament, partidul său va sesiza Curtea Constituţională a Ungariei şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, potrivit Agerpres.

Gergely Arato, vicelider al grupului Coaliţiei Democratice, a afirmat că, potrivit regulamentului în vigoare, votul în plen poate avea loc doar după ce comisia juridică a formulat un punct de vedere pe acest subiect.

Votul final al parlamentului este programat pentru miercuri, 12 decembrie.