Sorin Oprescu, o nouă cerere de INTERNARE în SPITAL. Este suspect de cancer la plămâni

Avocaţii lui Sorin Oprescu au depus o nouă cerere de internare în spital a primarului suspendat al Capitalei. Apărătorii lui Oprescu susţin că primarul are mai multe boli grave şi are nevoie de investigaţii medicale pentru că ar fi suspect de cancer la plămâni, potrivit România TV.

03 oct. 2015, 08:28
Sorin Oprescu, o nouă cerere de INTERNARE în SPITAL. Este suspect de cancer la plămâni

Avocatul Alexandru Chiciu s-a prezentat sâmbătă la Arestul Central, unde este încarcerat Sorin Oprescu, şi a subliniat că acestuia i s-a descoperit cel puţin o afecţiune despre care nu se ştia înainte de a fi încarcerat.

„Facem această solicitare în contextul recomandărilor făcute de medici. Există un număr de 12 diagnostice, există 4 file de recomandări şi o serie de analize pe care le-a făcut Sorin cu ocazia internării. Judecătorul de drepturi şi libertăţi atesta existenţa afecţiunilor grave pentru Sorin Oprescu. (…) Cel puţin despre una dintre afecţiunile constatate la aceste verificări nu a ştiut”, a declarat avocatul Alexandru Chiciu.

 

Citeşte şi: DNA a cerut interceptarea şi FILAREA lui Sorin Oprescu în străinătate. Ce s-a întâmplat

La plecarea de la Arestul Central, Alexandru Chiciu a declart că Sorin Oprescu vrea să fie prezent luni la judecarea contestaţiei sale la decizia privind menţinerea sa în arest preventiv, la Curtea de Apel Bucureşti. „Ne-a cerut să fie prezent, să-şi exprime punctul de vedere. Este conştient de gravitatea situaţiei, pe de altă parte este mâhnit că sunt anumite persoane care încearcă să-şi diminueze răspunderea penală aruncând lucruri în sarcina domniei sale

Întrebat dacă se impune efectuarea unei expertize medico-legale în privinţa bolilor de care suferă Sorin Oprescu, Alexandru Chiciu a explicat că nu este nevoie de o asemenea procedură pentru a se aproba internarea în spital a unui om încarcerat. „Decizia apartine celor de la locul de detinere. Expertiza se dispune in cazuri prevazute de lege. Dar putem sa facem si acest lcuru, nu ascundem starea de sanatate. Vom dovedi ca apararea nu a exagerat”.

Alexandru Chiciu a menţionat că solicitările privind o confruntare între Oprescu şi denunţători nu au fost deocamdată depuse la DNA, din cauza problemelor de sănătate ale primarului suspendat.

Avocatul a mai declarat că aspectele medicale şi toate celelalte elemente din decizia judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti vor fi analizate de apărare şi vor fi făcute solicitările ce se impun pentru înlocuirea arestului preventiv cu controlul judiciar sau cu arestul la domiciliu în cazul lui Sorin Oprescu.

Alexandru Chiciu a spus că strategia care va fi folosită de apărare la termenul de luni la Curtea de Apel Bucureşti este pusă la punct la acest moment. Avocatul a precizat că apărarea va face apel la toate prevederile din legislaţia internă, dar şi la toate deciziile ICCJ din 2014, 2015 şi la deciziile Curţii Europene.

„Da, sunt două paliere de apărare, palierul de fond – şi, repet, dosarul are o înărcătură de fond importantă şi nu o tratăm cu superficialitate -, dar şi ca avocaţi, ca oameni, nu putem trata cu superficialitate afecţiunile domnului Oprescu. Cred că există un element fundamental, dreptul domnului Oprescu, ca şi dreptul tuturor altor persoane, la viaţă. Domnul Oprescu poate fi cerctat, trimis în judeată, dacă vreţi condamnat pentru orice spun procurorii, pe baza unor probe. Dar poate fi cercetat şi trimis în judecată într-o măsură preventivă alternativă”, a mai spus Chiciu.

Întrebat dacă Sorin Oprescu a fost interceptat inclusiv în duba Poliţiei, Alexandru Chiciu a spus că sunt aceste precizări în referatul procurorilor cu propunerea de prelungire a măsurii arestării preventivă.

„Sunt precizări despre care se ştie deja, că au existat interceptări inclusiv în dubă. Aceste elemente ţin de fondul cauzei, procurorii apreciază asupra necesităţii unor măsuri investigative, ele au fost legale. Asupra acestor elemente şi legalităţii lor vom discuta la fondul cauzei”, a precizat Chiciu.

Referitor la persoanele cercetate în acelaşi dosar cu Sorin Oprescu şi care au recunoscut săvârşirea de infracţiuni, Chiciu a spus că acestea nu au nicio legătură cu clientul său, avocatul apreciind că denunţurile şi recunoaşterea vinovăţiei ar trebui să fie analizate cu rezervă de către instanţe.

„A existat moda interceptărilor, acum există moda denunţurilor. Eu spun că instanţele din România ar trebui să analizeze cu mai multă rezervă acest tip de recunoaştere a unor fapte sau denunţuri„, a adăugat Chiciu.

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îl acuză de luare de mită. Curtea de Apel Bucureşti a menţinut, în 14 septembrie, decizia Tribunalului Bucureşti, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv şi fiind suspendat din funcţie, din 15 septembrie.

Din momentul în care a fost arestat, Oprescu s-a confruntat cu mai multe probleme medicale, el fiind internat patru zile la Spitalul Universitar de Urgență București, unde a fost supus unor investigații amănunțite.