ORA DE VARĂ 2014: Când se schimbă ora în ţările lumii

ORA DE VARĂ 2014: Duminică, 30 martie, vom trece la ora de vară. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00.  Nu toate ţările folosesc, însă, ora de vară, ci doar 70 de naţiuni din întreaga lume.

28 mart. 2014, 09:12
ORA DE VARĂ 2014: Când se schimbă ora în ţările lumii

ORA DE VARĂ. În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 până în 1940, ora de vară a fost introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică din octombrie, iar din 1941 până în 1979 nu s-a mai folosit ora de vară. Reintroducerea s-a produs în 1979, iar până în 1996, se trecea la ora de vară la sfârşitul lui martie până la sfârşitul lui septembrie. Din 1997 se trece la ora de vară începând cu ultima duminică din marte până în ultima duminică din octombrie.

În 2014, trecerea la ora de vară va avea loc pe 30 martie, iar revenirea la ora legală oficială se va face pe 26 octombrie.

Astfel, în Uniunea Europeană, ora de vară începe în ultima duminică din martie, la ora 01:00 GMT şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la ora 01:00 GMT. În Rusia, schimbarea orei are loc în aceleaşi zile, însă la ora locală 02:00.

În Egipt, ora de vară începe în ultima vineri din aprilie şi se încheie în ultima joi din septembrie, în timp ce în Namibia se trece la ora de vară în prima duminică din septembrie şi se revine la ora oficială în prima duminică din aprilie.

În SUA, Canada şi Mexic, cu excepţia câtorva state americane, trecerea la ora de vară are loc în prima duminică din aprilie, la ora locală 02:00 şi durează până în prima duminică din octombrie. În Cuba, ora de vară începe pe 1 aprilie şi ţine până în ultima duminică din octombrie.

În emisfera de sud, fenomenul este invers. În Brazilia, de exemplu, ora de vară începe în prima duminică din noiembrie şi se încheie în a treia duminică din februarie.

În Australia, ora de vară începe în ultima duminică din octombrie şi se încheie în ultima duminică din martie.

Africa Egipt Incepe: ultima vineri din aprilie
Se incheie: ultima joi din septembrie
  Namibia Incepe: prima duminica din septembrie
Se incheie: prima duminica din aprilie
Asia fosta URSS Incepe: ultima duminica din martie
Se incheie: ultima duminica din octombrie
  Irak Incepe: 1 aprilie
Se incheie: 1 octombrie
  Israel Incepe: prima vineri din aprilie
Se incheie: prima vineri din septembrie
  Liban, Kirgizstan Incepe: ultima duminica din martie
Se incheie:
ultima duminica din octombrie
  Mongolia nu mai functioneaza din 2002
  Palestina Incepe: prima vineri dupa 15 aprilie
Se incheie: prima vineri dupa 15 octombrie
  Siria Incepe: 1 aprilie
Se incheie:
1Octombrie
Australia Australia Incepe: ultima duminica din octombrie
Se incheie: ultima duminica din martie
  Tasmania Incepe: prima duminica din octombrie
Se incheie: ultima duminica din martie
  Fiji nu mai functioneaza din 2000
 
Noua Zeelanda, Chatham
Incepe: prima duminica din octombrie
Se incheie: a treia duminica din martie
  Tonga Incepe: prima duminica din noiembrie
Se incheie:
ultima duminica din ianuarie
Europa Uniunea Europeana Incepe: ultima duminica din martie, la ora 1 GMT
Se incheie: ultima duminica din octombrie, la ora 1 GMT
  Rusia Incepe: ultima duminica din martie la ora locala 2 am
Se incheie: ultima duminica din octombrie la ora locala 2 am
America de Nord SUA, Canada, Mexic
St. Johns, Bahama

Cu exceptia statelor Arizona, Hawaii, Insulele Virgine, Indiana (SUA)  si a provinciei Saskatchewan (Canada)
Incepe: prima duminica din aprilie, la ora locala 2 am
Se incheie: prima duminica din octombrie
  Cuba Incepe: 1 aprilie
Se incheie: ultima duminica din octombrie
  Groenlanda Incepe: ultima duminica din martie
Se incheie: ultima duminica din octombrie
America de Sud Brazilia Incepe: prima duminica din noiembrie
Se incheie:
a treia duminica din februarie
  Chile Incepe: a doua sambata din octombrie
Se incheie: a doua sambata din martie
  Falklands Incepe: prima duminica de dupa 8 septembrie
Se incheie:
prima duminica de dupa 6 aprilie
  Paraguay Incepe: prima duminica din septembrie
Se incheie:
prima duminica din aprilie
  Porto Rico, Guam, Samoa nu functioneaza ora de iarna

ORA DE VARĂ 2014. Pana la ora de vara avem inca ora de iarna care, e bine de stiut, este ora oficiala a tuturor tarilor de pe glob, indiferent daca ele au adoptat conventia de schimbare a orei sau nu. Aceasta conventie a fost adoptata de numeroase state si teritorii de pe intreg mapamondul, prin care ora de vara este stabilita ca fiind o ora inaintea orei oficiale standard. Motivul adoptarii acestei conventii este strict legata de motive economice. In cazul pastrarii orei de iarna, o parte din activitatile populatiei precum si cele industriale s-ar desfasura in conditii de noapte, care ar necesita bineinteles utilizarea unei cantitati de energie electrica. Pentru economisirea acesteia si pentru folosirea cu eficienta a luminii Soarelui, asa incat activitatile umane sa se desfasoare sub lumina naturala, a fost adoptata aceasta conventie la nivel international sub titulatura “ora de vara”.

Asadar, trecerea la ora de vara 2014 se face in noaptea dintre 29 si 30 martie 2014 (ultima duminica din luna martie), schimbarea orei facandu-se astfel incat ora 3:00 a diminetii de 30 martie 2014 devine ora 4:00, acea ora fiind astfel “sarita” iar ziua avand doar 23 de ore.

ORA DE VARĂ 2014: Cinci efecte

ORA DE VARĂ 2014: Sâmbătă noaptea (29 martie a.c.) ceasul se va da înainte, astfel că ora 03:00 va deveni ora 04:00. Prin urmare, duminică va fi cea mai scurtă zi din an, având numai 23 de ore. 

Află cum îţi poate influenţa sănătatea ORA DE VARĂ 2014  şi de ce este considerată o adevărată povară pentru organismul uman!

1. ORA DE VARĂ 2014 îţi dă peste cap toată rutina zilnică care te ajuta să fii mai organizat.

2. ORA DE VARĂ 2014 perturbă ceasul biologic

Se pare că organismul uman nu se poate adapta acestei treceri la ora de vară şi ne influenţează ceasul biologic, potrivit unui studiu semnalat în publicaţia Current Biology. Acest efect este mai accentuat în cazul persoanelor care obişnuiesc să se trezească foarte devreme dimineaţa, avertizează specialiştii de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen.
 
3. ORA DE VARĂ 2014 creşte riscul de infarct cu 10%

Trecerea la ora de vară ne afectează sănătatea inimii. Potrivit unui studiu apărut in publicaţia New England Journal of Medicine şi realizat de specialiştii de la Institutul Karolinska din Suedia, această schimbare creşte riscul de infarct miocardic, în special în săptămâna de după schimbarea orei.

 
4. ORA DE VARĂ 2014 creşte rata sinuciderilor la bărbaţi

Un studiu apărut în publicaţia Sleep and Biological Rhythms arată că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului.

 
5. ORA DE VARĂ 2014 creşte nivelul de stres şi cauzează tulburări de somn

Într-un studiu publicat în revista Science, cercetătorii de la Spitalul Barnes Jewish din St. 

Louis au descoperit o legătură între lipsa de somn şi sănătatea mentală. De aici, cercetările au continuat şi au scos la iveală creşterea nivelului de stres în condiţiile în care pierzi o oră de somn, continuând cu dificultăţile de concentrare şi învăţare cu care ne confruntăm la serviciu/şcoală.

ORA DE VARĂ 2014: Cum te afectează mersul trenurilor

70 de trenuri aflate în circulaţie duminică, între 03.01-04.00, vor ajunge la destinaţie cu orare modificate, ca urmare a trecerii la ora oficială de vară, se arată într-un comunicat remis joi de CFR Călători.

Potrivit comunicatului, vor ajunge la destinaţie cu orare modificate 8 trenuri internaţionale, 31 InterRegio şi 31 Regio.

„Trenurile de călători vor pleca din staţiile de formare după ora de iarnă până în noaptea de 29/30 martie 2014, ora 03.00, care devine ora 04.00. După această oră (04.00), trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară. Având în vedere că şi în ţările vecine această trecere se face în aceeaşi zi de duminică, 30 martie 2014, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare”, se arată în comunicatul citat.

Conform CFR Călători, trecerea la ora oficială de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare. 

ORA DE VARĂ, ISTORIC

Ora de vară nu este folosită în ţările de la ecuator şi de la tropicul Capricornului şi nici de Japonia şi China.

În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 până în 1940, ora de vară a fost introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică din octombrie, iar din 1941 până în 1979 nu s-a mai folosit ora de vară. Reintroducerea s-a produs în 1979, iar până în 1996, se trecea la ora de vară la sfârşitul lui martie până la sfârşitul lui septembrie. Din 1997 se trece la ora de vară începând cu ultima duminică din marte până în ultima duminică din octombrie.

În 2014, trecerea la ora de vară va avea loc pe 30 martie, iar revenirea la ora legală oficială se va face pe 26 octombrie.

Ziua de duminică, 27 octombrie, va avea practic 25 de ore, întrucât ora 03:00 se va repeta. Oamenii vor avea, astfel, ocazia să doarmă mai mult cu o oră. Potrivit specialiştilor, însă, efectul orei în plus va dispărea după numai câteva zile.

Profesorul Colin Espie, fondatorul Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow spune că după ce corpul se obişnuieşte cu noul program, calitatea somnului scade semnificativ. „Pe măsură ce noaptea devine mai lungă, suntem tentaţi să ne culcăm mai devreme şi să ne trezim mai târziu, fiind bulversaţi”, mai spune expertul.

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.

România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”.

Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

ORA EXACTĂ. Chiar dacă ora exactă se modifică de două ori pe an, există întotdeauna persoane pe care aceste schimbări le iau prin suprindere. 

De asemenea, este bine să știți că PC-urile, laptopurile și smartphone-urile trec în mod automat la ora de iarnă. Nu încercați să le schimbați ora înainte de a vă culca, pentru că programul vi se va da peste cap.