ORA DE VARĂ 2015: Când se schimbă ora. Cum afli ORA EXACTĂ

ORA DE VARĂ 2015: Ora se schimbă în 2015 pe 29 martie, trecerea de la ora de iarnă la cea de vară făcându-se întotdeauna în ultima duminică din luna martie. Ceasul se dă înainte, astfel ora trei dimineaţa devine ora patru, iar ziua aceea are doar 23 de ore.

27 mart. 2015, 15:51
ORA DE VARĂ 2015: Când se schimbă ora. Cum afli ORA EXACTĂ

ORA DE VARĂ 2015: Pentru TRECEREA LA ORA DE VARĂ 2014, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că duminică 29 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurtă zi din an.

După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (numit impropriu şi GMT) va fi de trei ore.

Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

În conformitate cu Convenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

ORA DE VARĂ: Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2. România se află în fusul orar 2.

ORA DE VARA va schimba ritmul zilei si va face sa se intunece cu o ora mai tarziu. Astfel, se profita mai mult de lumina si se realizeaza economii inseminate. Totusi, masura nu este scutita de contestatii! Studiile realizate in diferite tari ale lumii releva ca aceasta modificare brusca a bioritmului uman nu este lipsita de repercusiuni negative asupra organismului uman. De pilda, in prima saptamana de dupa trecerea la ora de vara, riscul infarctului miocardic creste cu 10%! Pana cand organismul se obisnuieste cu modificarea, nivelul de stress si iritabilitate creste semnificativ, putand cauza felurite disfunctii.

ORA DE VARA. In primele zile, s-ar putea sa obosesti mai repede, dar si sa fii tentat sa mananci mai mult, datorita secretiei dezordonate a hormonului care stimuleaza apetitul. Nici cu apetitul sexual nu se va sta mai bine. In aceasta saptamana, numarul desparririlor creste semnificativ. Capacitatea de concentrare scade pana cand te obisnuiesti cu noua dimensiune temporala, asa ca e bine ca, in saptamana urmatoare, sa nu iei decizii importante acasa sau la birou.

ORA DE VARA: Prin această trecere, orarul de vară din România este corelat cu cel practicat în țările membre ale Uniunii Europene și se aplică pentru perioada cuprinsă între ultima duminică a lunii martie și ultima duminică a lunii octombrie (în 2014 — 26 octombrie).

Pe continentul european, schimbarea se face în toate țările, cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei. Schimbarea, însă, nu este simultană în toate țările, din cauza diferenței de fus orar. În unele țări, trecerea se realizează în prima duminică a lunii aprilie.

În România, odată cu trecerea la ORA DE VARĂ, diferența față de timpul universal (GMT) va fi de 3 ore. În restul anului, diferența orară față de ora meridianului Greenwich (GMT) este de două ore.

ORA DE VARĂ 2015: Ce ţară nu schimbă ora pentru a nu-şi stresa cetăţenii 

ORA DE VARĂ a fost introdusă, în România, pentru prima dată în 1932. Până în anul 1939, a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00 și prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Din 1943, practica trecerii la ORA DE VARĂ a fost suspendată.

În anul 1979, România a semnat Convenția fusurilor orare, iar, în anul 1997, prin ordonanță guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în țările UE.

Prin introducerea OREI DE VARĂ, s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui și, reducerea folosirii luminii artificiale.

Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă într-o satiră în care menționa că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineață a soarelui. Ideea folosirii Orei de vară este atribuită neozeelandezului, entomologul George Vernon Hudson, care a susținut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele și a venit cu această idee în 1895.

ORA DE VARĂ 2015: De unde a venit ideea şi ce haos a produs la începuturi

Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa. Primii care au introdus ORA DE VARĂ au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie — 1 octombrie). Au urmat britanicii, ce au introdus ORA DE VARĂ tot în 1916 (între 21 mai — 16 octombrie), apoi țări precum: Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

La 31 martie 1918, ORA DE VARĂ a fost introdusă și în Statele Unite. Pentru o perioadă mai îndelungată, a fost aplicată în SUA, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 și 30 septembrie 1945.

La data de 13 aprilie 1966, legislativul american a impus respectarea Orei de vară la nivel național („Daylight saving time” — DST sau „summer time”), din ultima duminică a lui aprilie, până în ultima duminică din luna octombrie. Douăzeci de ani mai târziu, președintele Ronald Reagan a semnat un act federal pe probleme de mediu, ce conținea și o prevedere care solicita conservarea energiei și respectarea Orei de vară. De atunci, ORA DE VARĂ a rămas stabilită pe o perioadă de șapte luni, între echinocțiul de primăvară și cel de toamnă.

În prezent, ORA DE VARĂ este folosită în 70 de țări din întreaga lume, dar nu toate țările au aceleași perioade pentru schimbarea Orei de vară. Există multe state care au introdus doar experimental ORA DE VARĂ . China a utilizat ORA DE VARĂ în perioada 1986-1991. Alte țări au renunțat recent la modificarea orei, precum: Argentina (2009), Bangladesh (2009), Egipt (2010), Belarus (2010), Armenia (2011), Rusia (2011), Haiti (2012). De asemenea, țările ecuatoriale și tropicale nu aplică ORA DE VARĂ , deoarece durata zilei este egală de-a lungul anului.

ORA DE VARĂ 2014: Conform Observatorului Astronomic, ora de vara functioneaza pe teritoriul Romaniei intre ultima duminica a lunii martie si ultima duminica a lunii octombrie, in restul lunilor anului functionand Timpul Legal Roman.

În 2014, trecerea la ora de vară a avut loc pe 30 martie, iar revenirea la ora legală oficială s-a facut pe 26 octombrie.

ORA DE VARĂ îţi afectează organismul 

În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 până în 1940, ora de vară a fost introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică din octombrie, iar din 1941 până în 1979 nu s-a mai folosit ora de vară. Reintroducerea s-a produs în 1979, iar până în 1996, se trecea la ora de vară la sfârşitul lui martie până la sfârşitul lui septembrie. Din 1997 se trece la ora de vară începând cu ultima duminică din marte până în ultima duminică din octombrie.

ORA EXACTA: Atenţie să nu fiţi luaţi prin surprindere de ORA DE VARĂ 2015!

ORA DE VARĂ 2014: Cum te afectează mersul trenurilor

70 de trenuri aflate în circulaţie duminică, între 03.01-04.00, vor ajunge la destinaţie cu orare modificate, ca urmare a trecerii la ora oficială de vară, se arată într-un comunicat remis joi de CFR Călători.

Citeşte şi ORA DE VARĂ 2015: Când se schimbă ora în ţările lumii