„Ora prim-ministrului”, AMÂNATĂ pe a-i permite lui Dăncilă să participe la ceremonia de învestire a lui George Ciamba

Ora premierului, care trebuia să aibă loc în această dimineaţă, în Camera Deputaţilor a fost anulată. Dezbaterea a fost cerută de Opoziţie şi programată încă de acum o săptămână. Întâlnirea trebuia să aibă ca temă angajamentele României faţă de Uniunea Europeană şi modul în care Guvernul le respectă. Doar că membrii Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor au amânat „Ora prim-ministrului” pentru a permite Vioricăi Dăncilă să meargă la Cotroceni, la învestirea lui George Ciamba în funcţia de ministru delegat al Afacerilor Europene. 

RomaniaTV.net
14 nov. 2018, 07:50
„Ora prim-ministrului”, AMÂNATĂ pe a-i permite lui Dăncilă să participe la ceremonia de învestire a lui George Ciamba

George Ciamba a depus miercuri, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură ca ministru delegat al Afacerilor Europene, după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea lui ca ministru delegat pentru Afaceri Europene.

George Ciamba îl va înlocui pe Victor Negrescu ca ministru delegat al Afacerilor Europene, conform deciziei luate marţi de conducerea PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, în cursul zilei de marţi, că va răspunde repede nominalizării lui George Ciamba pentru funcţia de ministru delegat al Afacerilor Europene.

„Cu dl Ciamba am mai lucrat, este un bun expert în afaceri europene, am colaborat bine până acum şi cred că este foarte important să dau repede o rezoluţie pe această propunere, ca să ne mişcăm odată”, a afirmat Klaus Iohannis.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, şi-a depus demisia după şedinţa de Guvern de vineri.

George Ciamba este diplomat de carieră şi lucrează în Ministerul Afacerilor Externe din decembrie 1990.

George Ciamba a absolvit Facultatea de Inginerie Electronică (1989); deţine o diplomă de studii aprofundate în relaţii internaţionale, obţinută ca şef de promoţie în 1993, din partea Universităţii Bucureşti şi a MAE; a urmat cursurile Programului de Economie şi Relaţii Internaţionale la Hoover Institution – Universitatea Stanford (1992) şi a fost selectat să participe la Programul „International Visitor” pentru lideri în formare pe probleme de politică externă al Agenţiei de Informaţii a SUA (1997). A publicat articole în domeniul relaţiilor internaţionale, cu accent pe Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA, respectiv integrarea euro-atlantică a României.

După absolvirea studiilor superioare, George Ciamba a intrat in Ministerul de Externe ca ataşat şi a parcurs toate etapele carierei diplomatice, în anul 2004 fiindu-i acordat gradul diplomatic de ambasador.

Între 1991 – 1995 a ocupat diferite funcţii în cadrul MAE: referent de spaţiu pentru SUA, pentru Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi pentru problematica neproliferării.

El a ocupat funcţiile de director adjunct (1996 – 1997) şi apoi director al Direcţiei America de Nord (1997 – 1999), iar în 1995 a fost secretarul Grupului de lucru vizând reconcilierea istorică între România şi Ungaria care a dus la semnarea Tratatului de bază cu Ungaria, în 1996.

Între 1999 – 2003, George Ciamba a fost ambasador al României în Republica Turcia, precum şi Reprezentant Permanent al României la Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră, între 2001 – 2003.

În perioada iulie 2003 – ianuarie 2005 a deţinut funcţia de secretar de stat pentru Afaceri Multilaterale şi ulterior, Globale, în MAE. În această calitate, a coordonat dosarele asociate cu UE (Conferinţa Interguvernamentală), NATO, Consiliul Europei, ONU şi alte organizaţii internaţionale.

George Ciamba a fost ambasador al României în Republica Elenă.

Din noiembrie 2012 a fost secretar de stat pentru Afaceri Europene, urmărind cu prioritate asigurarea unei participări active a României în toate formatele de lucru ale UE, coordonarea poziţiilor interne susţinute în formaţiunile Consiliului UE şi promovarea contribuţiei naţionale în formularea politicilor europene. Totodată, a asigurat participarea în cadrul Consiliului Afaceri Generale.

În 2016, în calitate de reprezentant cu însărcinări speciale pentru diplomaţie economică, a contribuit la promovarea şi derularea proiectelor economice în cadrul cărora România are interese strategice, precum şi la consolidarea relaţiei inter-ministeriale în vederea reprezentării economice externe.

În 2000, a fost decorat cu „Ordinul Meritul Naţional în Grad de Comandor”. De asemenea, a fost decorat de către Preşedintele Republicii Elene cu „Marea Cruce a Ordinului Phoenix”.

Vorbeşte fluent limbile engleză şi franceză. Are cunoştinţe de limbă greacă. Este căsătorit, soţia este diplomat de carieră şi au o fiică, născută în 2003