NINSORILE ABUNDENTE fac ravagii în ţară. Vezi SITUAŢIA DRUMURILOR

Ninsorile abundente căzute în ultimele ore au făcut ravagii în ţară. Mai multe drumuri importante au fost închise din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, iar pe altele se circulă îngreunat. Autorităţile acţionează cu material antiderapant în zonele afectate de ninsori, însă oamenii legii îi sfătuiesc pe şoferi să echipeze autovehiculele pentru circulația în condiții de iarnă, să circule cu prudenţă şi să adapteze viteza condițiilor meteo.

02 dec. 2016, 10:30

UPDATE 22.15: În judeţul Prahova, începând cu ora 22:05, traficul rutier pe DN1 Ploieşti – Braşov a revenit la normal.

UPDATE 20.30: Începând cu ora 20:00, s-a luat măsura redeschiderii circulaţiei rutiere pe DN67C Novaci – Rânca.

Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile (zăpadă, viscol, vizibilitate extrem de redusă), accesul va fi permis numai autovehiculelor echipate cu cauciuri de iarnă şi lanţuri antiderapante.

UPDATE 20.00: Centrul INFOTRAFIC al Poliţiei Române informează că în judeţul Braşov, începând cu ora 19.55, a fost ridicată măsura devierii circulaţiei de pe DN1, dinspre Braşov către Valea Prahovei, pe DN1A Săcele – Cheia – Ploieşti .

UPDATE 18.40: În judeţul Braşov, începând cu ora 18:20, s-a luat măsura devierii selective a traficului rutier de pe DN1, dinspre Braşov către Valea Prahovei, pe DN1A Săcele – Cheia – Ploieşti, în vederea evitării ambuteiajelor pe raza staţiunilor montane.

De asemenea, în judeţul Prahova, începând cu ora 18:25, s-a luat măsura devierii totale a traficului greu (vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone) de pe DN1, dinspre Ploieşti către Braşov, pe DN1A Ploieşti– Cheia –Săcele , în vederea evitării ambuteiajelor pe raza staţiunilor montane.

UPDATE 18.30: În jurul orei 18:15, în judeţul Iaşi, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă pe DN28A Târgu Frumos – Paşcani – Moţca. Din această cauză, vizibilitatea este scăzută sub 100 de metri și pe alocuri, sub 50 de metri. În aceleaşi condiţii se circulă şi pe DN2 Târgu Frumos – Botoşani.

UPDATE 17.30: Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că în jurul orei 17.00 în judeţul Braşov, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă pe DN1 Braşov – Ploieşti. Din această cauză, vizibilitatea este scăzută sub 100 de metri și pe alocuri, sub 50 de metri. În aceleaşi condiţii se circulă şi pe DN1A Cheia – Săcele.

UPDATE 17.20: Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că în jurul orei 17:00 pe autostrada A3 Bucureşti – Ploieşti traficul rutier este îngreunat din cauza vântului puternic şi a lapoviţei care a redus vizibilitatea sub 100 de metri.

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să manifeste prudenţă sporită la volan, să circule cu viteză redusă, adaptată condiţiilor concrete de drum, să folosească luminile de întâlnire şi să mărească distanţa în mers, între autovehicule.

UPDATE 17.15: Mai multe autoturisme au fost avariate, vineri după-amiază, pe drumul care leagă Sinaia de Cota 1400, după ce mai multe autoturisme au derapat şi le-au lovit pe cele parcate. Autorităţile au luat măsura închiderii şoselei, scrie Mediafax.

„Noi avem indicatoare rutiere montate, la intarea pe Drumul Cotei, că este drum înzăpezit şi este nevoie de lanţuri. Cine a urcat, a urcat pe propriu risc. De altfel, noi am solicitat aviz de la Poliţia Rutieră de pe 19 noiembrie şi a venit, verbal, abia azi ( vineri n.r.). Avem raportate 2 tamponări, dar sunt şi altele în desfăşurare. Şoferii au derapat şi au lovit maşinile parcate pe stânga şi pe dreapta. Avem un agent de la Poliţia Locală care nu mai lasă pe nimeni să urce, având în vedere că drumul a fost închis”, a declarat Marian Panait, administratorul oraşului Sinaia.

UPDATE 17.00: Centrul INFOTRAFIC al Poliţiei Române informează că, în judeţul Giurgiu, pe DN6 Ghimpaţi – Mihăileşti, se circulă îngreunat din cauza ploii şi a vântului puternic, iar pe unele sectoare rutiere sunt condiţii de formare a poleiului.

Pentru evitarea implicării în accidente, conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.

Totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe. Nu în ultimul rând, conducătorii de vehicule pe două roţi sunt sfătuiţi să evite deplasările în acestă perioadă.

UPDATE 16.55: Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere informează că vineri începând cu ora 16.30, circulația rutieră a fost închisă pe DN 67C, km 16+000 – km 34+800, între locaitățile Novaci și Rânca.

Măsura a fost luată din cauza viscolului puternic (rafale de 80 – 90 km/h) ce determină vizibilitate foarte redusă, sub 5 metri. Participanții la trafic sunt rugaţi să adapteze viteza condițiilor meteo și să respecte semnalizările rutiere și restricțiile instituite temporar. De asemenea, autovehiculele trebuie echipate pentru circulația in condiții de iarnă.

UPDATE 15.50: Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la ora 15.40, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă pe DN17, între Bistriţa şi Vatra Dornei. Autovehiculele care nu sunt dotate cu cauciucuri de iarnă nu sunt lăsate să treacă către pasul Tihuţa.

În apropiere de Pasul Tihuţa, la kilometrul 100, un autotren a rămas blocat în zăpadă şi blochează un sens. Se circulă dirijat, pe un fir, în ambele sensuri.

UPDATE 15.40: Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că din cauza numărului mare de autovehicule şi a condiţiilor meteo nefavorabile (zăpadă viscolită), circulația rutieră pe sensul de urcare (către Brașov) al DN1 Ploiești – Brașov se desfășoară îngreunat. În zona localităților prahovene Comarnic și Bușteni se circulă în coloană.

Citeşte şi Cum trebuie să conduceţi pe COD GALBEN de vreme rea. Recomandările Poliţiei şi ale Companiei de Drumuri

Arterele principale şi bulevardele din Baia Mare sunt acoperite de nămeţi. Cei are locuiesc în zonele periferice dau la lopată încă de joi noapte în speranța că își vor face cale pentru a putea ieși cu mașinile din parcare. Pe reţelele de socializare au apărut deja imagini cu oraşul îngropat în nămeţi.

Baia Mare nu are contract de deszăpezire, iar tot ce au reușit în ultima perioadă cei care conduc momentan administrația orașului este să semneze un contract de închiriere pentru două utilaje care s-au stricat încă de la primele ore în care au intervenit, scrie actualmm.ro.

Probleme cauzate de ninsoare sunt şi în Bistriţa. Pe DN 17, în Pasul Tihuţa, care face legătura între Transilvania şi Moldova, se circulă cu dificultate, în condiţii de iarnă, stratul de zăpadă ajungând până la 25 de centimetri. Viscolul este puternic, în unele zone vizibilitatea fiind sub 0 metri.

Citeşte şi Peste 1.300 de tone de material antiderapant s-au folosit într-o singură zi pe drumurile naţionale şi autostrăzi

Pentru curăţirea drumurilor naţionale la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, în ultimele 12 ore, au acţionat cu 29 de utilaje de deszăpezire, folosindu-se aproape 200 de tone de materiale antiderapante (amestec de sare şi nisip), iar pentru curăţirea drumurilor judeţene s-a acţionat cu 60 utilaje de deszăpezire, care au folosit 405 tone de materiale antiderapant, scrie Mediafax.

La nivelul judeţului Bistriţa – Năsăud acţionează zilnic 60 de echipaje de poliţie rutieră şi ordine publică, cu peste 100 de poliţişti pentru monitorizarea traficului rutier şi pentru prevenirea evenimentelor rutiere generate de fenomenele meteo periculoase.

Conform ANM, în intervalul 2 decembrie, ora 8:00 — 3 decembrie, ora 2:00, se vor semnala intensificări ale vântului în vest, sud și estul țării, iar pe arii restrânse polei. De asemenea, vor fi ninsori însemnate cantitativ și viscolite în zonele de munte, în nordul și centrul țării.

Conducătorii auto sunt sfătuiţi ca înaintea începerii deplasării să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă şi situaţia meteorologică prognozată.

În timpul deplasării, cei de la volan trebuie să manifeste prudenţă sporită, să reducă viteza de deplasare în zonele cu carosabil alunecos, precum şi în apropierea trecerilor pentru pietoni, iar în condiţiile unui carosabil acoperit cu zăpadă, polei, gheaţă sau mâzgă să circule cu viteză redusă, adaptată condiţiilor concrete de drum. De asemenea, este necesar să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele dinainte, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să nu frâneze sau să vireze brusc şi să utilizeze, cu precădere, frâna de motor.

Citeşte şi COD PORTOCALIU de viscol şi ninsoare în mai multe judeţe UPDATE