Oraşul Raqqa se apropie de eliberare. Doar 10% din teritoriu mai este controlat de Statul Islamic

Forțele care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria, cu sprijinul Statelor Unite, controlează în prezent orașul Raqqa (nord-est), în proporție de 90%, informează miercuri Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO, organizație neguvernamentală cu sediul la Londra), citat de AFP.

20 sept. 2017, 09:31
Oraşul Raqqa se apropie de eliberare. Doar 10% din teritoriu mai este controlat de Statul Islamic

„Datorită raidurior aeriene intense ale coaliției conduse de SUA, Statul Islamic s-a retras în ultimele 48 de ore din cel puțin cinci cartiere, Forțele Democratice Siriene (FDS) controlează 90% din acest oraș”, a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Potrivit acestuia, „jihadiștii au pierdut toate cartierele din nordul Raqqa (…) și sunt izolați în centrul orașului”.

Directorul OSDO a subliniat totuși că avansarea FDS în restul de 10% rămas din oraș sub controlul jihadiștilor ar putea fi dificilă din cauza numărului mare de mine amplasate în aceste cartiere de către combatanții Statului Islamic, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Arme exportate de România au ajuns să alimenteze conflictul din Siria

Unitățile FDS — o alianță arabo-kurdă sprijinită de Washington—au intrat în Raqqa la începutul lunii iunie și sunt mai aproape ca oricând de cucerirea acestui oraș din nordul Siriei, care a fost „capitala” de facto a Statului Islamic în Siria, o țară devastată de mai mult de șase ani de război.

Coaliția internațională oferă un sprijin aerian crucial FDS, care și-a lansat marea ofensivă în noiembrie pentru a alunga Statul Islamic din acest oraș pe care l-a ocupat în 2014.