Orban, despre OUG anunţată de Toader: PSD-ALDE încearcă toate subterfugiile pentru a ajunge la amnistie şi graţiere

PSD şi ALDE nu au curajul să emită un act normativ privind amnistia şi graţierea şi de aceea încearcă, prin "toate subterfugiile posibile", să ajungă la acelaşi rezultat, consideră preşedintele PNL, Ludovic Orban, făcând referire la proiectul de ordonanţă de urgenţă anunţat de ministrul Tudorel Toader, care va da posibilitatea persoanelor condamnate de completuri nelegal constituite şi care nu mai sunt în termen să poată depune contestaţii în anulare.

RomaniaTV.net
21 ian. 2019, 15:09
Orban, despre OUG anunţată de Toader: PSD-ALDE încearcă toate subterfugiile pentru a ajunge la amnistie şi graţiere

„Nu are nicio bază decizia CCR, PSD-ALDE au o obsesie: amnistia şi graţierea. Neavând posibilitatea sau curajul să emită un astfel de act normativ, încearcă să ajungă la acelaşi rezultat, respectiv de amnistie şi graţiere, pe toate subterfugiile posibile. Să ne aducem aminte că din 2013 PSD a încercat să adopte legea amnistiei şi graţierii şi doar datorită poziţiei Partidului Naţional Liberal această lege nu a fost adoptată şi nici până astăzi nu este adoptată tot datorită opoziţiei preşedintelui Iohannis şi a Partidului Naţional Liberal. Sigur că ne este foarte dificil să influenţăm deciziile la nivelul Curţii Constituţionale şi au generat nenumărate conflicte false între autorităţi pentru a obţine decizii ale Curţii Constituţionale care să le creeze diferite avantaje celor care sunt în procese şi urmează să fie condamnaţi şi, de asemenea, celor care au fost condamnaţi definitiv. Să vii acum să spui că dai ordonanţă de urgenţă ca să-i repui în termen pe cei care au fost condamnaţi mi se parte profund neconstituţional şi nu are nicio bază în decizia CCR”, a afirmat Orban.

El a adăugat că, în conformitate cu decizia CCR, nu există niciun fel de temei pentru emiterea unei astfel de ordonanţe de urgenţă, iar cei care au fost condamnaţi trebuie să-şi ispăşească pedeapsa.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat duminică seara că a redactat un proiect de ordonanţă de urgenţă, pentru a da posibilitatea persoanelor condamnate de completuri „nelegal constituite” şi care nu mai sunt în termen să poată depune contestaţii în anulare.

„Am pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de către complete nelegal constituite. Şi vor putea face contestaţie în anulare, repuşi fiind în termen prin ordonanţă, iar instanţa, în complet legal constituit, îi va judeca şi, dacă vor fi vinovaţi, vor plăti, dacă nu vor fi vinovaţi, sigur nu există temei să plătească”, a spus Toader.