Orban, despre plafonarea preţului gazelor naturale: Un populism ieftin care se va întoarce împotriva cetăţenilor

Ludovic Orban, preşedintele PNL, a susţinut joi că plafonarea preţului gazelor naturale din producţia internă a României reprezintă “o prostie” şi “un populism ieftin”, care se va întoarce împotriva cetăţenilor.

RomaniaTV.net
19 iul. 2018, 09:51
Orban, despre plafonarea preţului gazelor naturale: Un populism ieftin care se va întoarce împotriva cetăţenilor

Ludovic Orban susţine că este “penibil” ca România, care este una dintre puţinele ţări europene cu resurse de gaz aproape suficiente pentru consumul intern, să aibă 65% din populaţie neconectată la gaz. Liderul PNL susţine că o această decizie aduce avantaje companiei Gazprom şi altor parteneri ai lui Liviu Dragnea.

„O prostie. Un populism ieftin care se va întoarce împotriva cetăţenilor şi economiei. De când PSD a revenit la putere, din mai 2012, niciun cetăţean român, nicio localitate nu a mai înfiinţat o distribuţie de gaz locală, pentru că ei au mutat la Ministerul Economiei (procedura –n.r.) şi Ministerul Economiei, în cea mai mare parte, a fost condus de ei şi nu a aprobat niciun proiect de înfiinţare a instituţiilor locale de gaz. Este absolut penibil ca în România, care este o ţară care are gaz, este una dintre puţinele ţări care beneficiază de resurse de gaz aproape suficiente pentru consumul intern, să ţii 65% din populaţie neconectată la reţeaua de gaz”, a spus Ludovic Orban, la Brăila.

Orban a mai spus că această decizie va face servicii Gazprom şi probabil şi altor parteneri ai lui Liviu Dragnea.

Ministerul Finanţelor propune plafonarea la 55 lei/Mwh a preţului gazelor naturale din producţia internă la producători până la data de 30 iunie 2021, afirmând că o astfel de măsură este necesară pentru „eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet preţul de vânzare a gazelor naturale, iar tendinţa de creştere a fost continuă şi constantă”.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) arată, într-un comunicat de presă, că pentru asigurarea unui mediu concurenţial corect pentru sectorul de gaze naturale din Romania şi pentru stoparea creşterii necontrolate a preţurilor gazelor naturale din producţia internă, reprezentanţii MFP şi ai Ministerului Energiei s-au întâlnit miercuri pentru a analiza posibilitatea instituirii unor forme de control al preţurilor gazelor naturale practicate de către producătorii interni, până la data 30.06.2021.

Citeşte şi: Teodorovici: Plafonarea preţului gazelor este o măsură comunistă până la un punct, dar necesară întrucât nu avem concurenţă