Oricine poate fi un om de ştiinţă, în Noaptea Cercetătorilor, desfăşurată şi în România

Şase oraşe din România - Bucureşti, Sinaia, Suceava, Piatra Neamţ, Tulcea şi Târgu Mureş - vor participa, pe 28 septembrie, la cea de-a şasea ediţie a Nopţii Cercetătorilor, eveniment la care vor lua parte, simultan, 300 de oraşe europene, informează un comunicat.

RomaniaTV.net
19 sept. 2012, 15:59
Oricine poate fi un om de ştiinţă, în Noaptea Cercetătorilor, desfăşurată şi în România

Pe 28 septembrie, cercetătorii şi publicul larg se vor întâlni într-o atmosferă ce stimulează descoperirea ştiinţei prin activităţi distractive, în cadrul unui eveniment în care, potrivit orgnizatorilor, „oricine poate fi om de ştiinţă”.

Fie că va fi prezent împreună cu familia, cu colegii sau cu prietenii, fiecare participant va interacţiona cu ştiinţa prin activităţi captivante. Vor afla ce fac de fapt cercetătorii şi de ce este importantă munca lor în viaţa de zi cu zi, cum reacţionează organismul uman, cum funcţionează roboţii şi cum este să fii cercetător ştiinţific. Participanţii vor avea ocazia să vadă îndeaproape partea umană a cercetătorului, descoperindu-l ca pe un om obişnuit.

Primul eveniment european de acest tip a fost organizat în 2005 şi a atras, până acum, 1,5 milioane de vizitatori.

În România, concursul de proiecte de cercetare a fost derulat şi anul acesta, iar temele vor fi prezentate de concurenţi pe parcursul Nopţii Cercetătorilor, în oraşul în care locuiesc. Grupe formate din trei elevi sau studenţi împreună cu un cercetător şi, opţional, un profesor coordonator vor exemplifica punerea în practică a unei idei dintr-o ramură a ştiinţei.

„Noaptea Cercetătorilor este o bună oportunitate de a aduce împreună oamenii de ştiinţă şi publicul larg. Oferă o bună ocazie de interacţiune şi de cunoaştere reciprocă şi încurajează tinerii să ia în considerare o carieră în cercetare. Descoperă astfel atât părţile practice ale ştiinţei, cât şi aspectele inedite ce îi dau aura de mister şi extraordinar. Atelierele interactive atrag oameni de toate vârstele, cu toţii bucurându-se să fie oameni de ştiinţă timp de o zi”, spune Oana Călin, manager de proiect.

La eveniment este aşteptat publicul larg, indiferent de vârstă sau pregătire ştiinţifică. Proiectul se adresează minţilor curioase, de la entuziaşti la sceptici şi oferă o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative. Orele de desfăşurare sunt 16.00 – 22.00, dar pot varia în funcţie de spaţiul de desfăşurare.

În Bucureşti, gazdă va fi Biblioteca Naţională, în noul ei sediu din Bd. Unirii, la Tulcea – Centrul Eco Turistic Delta Dunării, la Suceava – Muzeul Ştiinţele Naturii, la Târgu Mureş – Palatul Copiilor din Mureş, la Piatra Neamţ, acţiunile se vor desfăşura în Piaţa Libertăţii, iar la Sinaia vor fi integrate în Festivalul Oraşului.

Noaptea Cercetătorilor este un proiect iniţiat de Uniunea Europeană, care se desfăşoară în toate ţările membre şi afiliate, cu scopul de a promova ştiinţa şi cercetătorii în rândurile publicului larg. Rezultatul dorit pe termen lung este de a atrage noua generaţie către activitatea de cercetare, încurajând o carieră în acest domeniu, de a creşte recunoaşterea publicului larg faţă de munca nevăzută a cercetătorilor şi de a crea interacţiunea cu publicul larg pentru a-i putea descoperi ca fiind oameni obişnuiţi cu o meserie neobişnuită.

În România, proiectul se desfăşoară din 2006. Ediţia de anul acesta este organizată în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Inspectoratul General al Poliţiei Române Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii Institutul Naţional de Cercetare în Sport România.

Anul trecut, evenimentul s-a desfăşurat în peste 800 de locaţii în 300 de oraşe din 32 de ţări europene.