Oscilaţiile termice dintr-un anotimp cresc rata mortalităţii

Oscilațiile termice înregistrate pe parcursul unui anotimp duc la o creștere a ratei mortalității oamenilor, impactul fiind proporțional cu cel al unor veri foarte călduroase sau al unor ierni deosebit de reci, susține un studiu realizat de specialiști de la Universitatea din Harvard (SUA).

13 iul. 2015, 19:09
Oscilaţiile termice dintr-un anotimp cresc rata mortalităţii

Publicată în revista „Nature Climate Change”, cercetarea științifică a pus în evidență că temperaturile neobișnuite înregistrate între anii 2000-2008 în New England au fost asociate cu o creștere a mortalității în rândul persoanelor de peste 65 de ani din respectiva regiune din nord-estul SUA.

Colectivul condus de profesorul Joel Schwartz a ajuns la această concluzie după ce a examinat o serie de date provenind din Programul Național de Asigurări de Sănătate din SUA (MEDICARE) referitoare la cetățeni de peste 65 de ani, precum vârstă, sex, rasă și data de deces. Informațiile despre 3.000 de persoane au fost analizate în raport de temperaturile atmosferice și de oscilațiile termice din zonele corespunzătoare anumitor coduri poștale.

Pe baza celor constatate, se estimează că schimbarea climatică ar putea afecta rata de mortalitate întrucât ar implica nivele și variații de temperatură la care oamenii nu sunt adaptați.