Otita la copii. Ghidul pe care toţi părinţii trebuie să-l citească despre infecţiile urechii

Otita la copii nu este foarte greu de identificat. In general, cand ceva nu este in regula cu copilul, starea lui se altereaza: plange mai mult, doarme si mananca mai putin, face temperatura. Infectiile urechii la copii apar de obicei dupa o raceala sau o infectie in zona sinusurilor asa ca, daca cel mic a fost bolnavior, urmareste si alte semne specifice.

12 apr. 2018, 07:05
Otita la copii. Ghidul pe care toţi părinţii trebuie să-l citească despre infecţiile urechii

Otita la copii. Semne ale infectiei la urechi

– copilul se trage de ureche, se scarpina (poate fi semnul unei dureri sau al unui disconfort)
– diaree sau voma (bacteriile care afecteaza urechea pot influenta si tractul gastrointestinal)
– apetit scazut (dincolo de tulburarea tractului gastrointestinal, mai poate aparea disconfort la mestecare si inghitire)
– scurgere de lichid albicios sau galbui din ureche
– miros urat din zona urechii
– dificultate la somn (faptul ca sta intins in pat ii poate provoca dureri)
– ochi lipiciosi (pot fi semnul unui blocaj al canalului lacrimal la bebelusi, insa la copiii mai mari, pot fi semn de infectie la nivelul sinusurilor sau al urechii).

Otita la copii. Sunt infectiile urechii ceva obisnuit?

Statisticile spun ca infectiile urechii sunt foarte des intalnite. Peste 23% dintre bebelusi sub un an si peste 50% dintre copiii sub 3 ani au avut cel putin un episod de otita sau alta infectie la nivelul urechii. 

Otita la copii. Cauzele infectiilor urechii

Infectiile urechii sunt provocate de bacterii sau virusi si apar atunci cand fluidul care protejeaza timpanul este infestat. In mod normal, orice fluid intra in ureche este drenat prin trompa lui Eustachio, insa daca aceasta a fost blocata de o raceala sau o infectie a sinusurilor, fluidul ramane captiv in urechea medie.
Germenii iubesc locurile calde, intunecoase si umede, asa ca urechea devine locul perfect pentru inmultirea lor. Pe masura ca infectia se inrautateste apare si inflamatia care cauzeaza dureri, febra.

Specialistii au descoperit ca suzeta poate cauza aparitia infectiilor la urechi. Potrivit unui studiu, bebelusii care nu au folosit suzeta aveau un risc cu 33% mai mic de a face otita sau alte infectii la nivelul urechii, decat cei care utilizau suzeta. Medicii recomanda diminuarea frecventei utilizarii suzetei pe timpul noptii, dupa varsta de 6 luni.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.