OUG privind legile justiţiei, adoptată de Guvern. Urmează să intre în vigoare marţi UPDATE

Guvernul s-a reunit, luni, în şedinţă, iar ordonanţă de urgenţă privind legile justiţiei a fost adoptată, deşi aceasta nu s-a aflat pe ordinea de zi anunţată de Executiv în această dimineaţă. Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a precizat că demersul a fost necesar pentru corelarea unora dintre prevederi, pentru preluarea unora dintre recomandările Comisiei de la Veneţia, pentru preluarea unora dintre solicitările CSM.

15 oct. 2018, 05:54
OUG privind legile justiţiei, adoptată de Guvern. Urmează să intre în vigoare marţi UPDATE

UPDATE: Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, a declarat ministrul Tudorel Toader la Palatul Victoria.

„Suntem în momentul în care se încheie o perioadă de dezbateri pe cele trei legi ale Justiţiei. A fost publicată şi cea de-a treia, care urmează să intre în vigoare mâine. Pentru corelarea unora dintre prevederi, pentru preluarea unora dintre recomandările Comisiei de la Veneţia, pentru preluarea unora dintre solicitările CSM, pentru alte necesare corelări, Guvernul a adoptat prezenta OUG. Noi considerăm că modificările aduse legilor Justiţiei se vor dovedi benefice pentru justiţie, pentru cetăţeni”, a declarat Toader după şedinţa de Guvern.

El a precizat că nu a mers la Comisia de la Veneţia pentru a negocia forma OUG.

„Eu nu am mers la Comisia de la Veneţia pentru a negocia, cum am auzit în spaţiul public, soluţiile din OUG. Nu am mers nici pentru a solicita şi a lua aprobare pentru aceste soluţii, nici pe cont propriu fără o prealabilă dezbatere cu decidenţii din ţară”, a precizat ministrul.

Toader a menţionat că se măreşte vechimea necesară în profesie în magistratură pentru cei care vor dobândi funcţia de procuror general, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, funcţiile de conducere de la DNA şi DIICOT.

„Vechimea minimă acum este de 8 ani şi va fi de 15 ani. La MJ, când se fac acele interviuri, ne recomandă Comisia de la Veneţia să dăm dovadă de mai multă transparenţă. Am preluat modelul CSM şi pe viitor respectivele interviuri vor fi transmise în direct, vor fi arhivate, vor putea fi văzute de oricine este interesant”,a subliniat Toader.

O altă modificare se referă la majorarea până la 10 ani a vechimii în profesie pentru a ocupa o funcţie de procuror în DNA sau în DIICOT.

„Se consolidează prin OUG şi statutul procurorului detaşat la DNA sau DIICOT, în sensul că acum procurorul general poate să-i revoce dacă le aplică cea mai redusă sancţiune, avertismentul. Şi atunci am eliminat posibilitatea revocării de către procurorul general în prezenţa celei mai mici sancţiuni. Aici o precizare care nu-i de natură decât să sublinieze faptul că viitorii proucrori care vor funcţia la secţia pentru investigarea magistraţilor vor beneficia de drepturile procurorilor detaşaţi”, a mai explicat ministrul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei va putea sesiza Inspecţia Judiciară pentru a stabili dacă există indicii de abatere disciplinară din partea procurorilor, este o altă modificare introdusă în OUG. Tudorel Toader a argumentat prin autoritatea pe care o are ministrul Justiţiei asupra procurorilor, autoritate dată de Constituţie. Toader şi-a exprimat speranţa că nu va folosi această prevedere.

„Evident, autoritatea asta ar fi pur declarativă dacă nu ai avea şi un instrument juridic pentru a interveni. (…) Am un an şi jumătate de când sunt ministru şi nu am folosit niciodată acest instrument. Îmi doresc să nici nu-l folosesc”, a precizat Toader.

Referitor la revocarea membrilor CSM, ministrul a spus că i se pare necesară eliminarea din lege a prevederii care spune că membrii pot fi revocaţi din funcţie dacă peird încrederea celor care i-au ales, pentru că încrederea este subiectivă şi nu poate fi cuantificată. Toader a spus că inclusiv Comisia de la Veneţia a avut această părere şi că a preluat elemente procedurale propuse de CSM în acest sens.

Pensionarea anticipată a magistraţilor a fost amânată până la finalul anului 2019 pentru a evita criza de deficit de personal, a mai anunţat ministrul Justiţiei.

„Am decis amânarea pensionării anticipate la 20 de ani până la finele lui 2019. Comisia de la Veneţia ar spune că ar fi o problemă dacă magistraţii s-ar pensiona la 20 de ani de muncă efectivă, am înţeles că ar fi vorba de 2.100. Asta nu înseamnă că toţi s-ar pensiona în aceeaşi zi. Propunerea a venit de la CSM, CCR a validat, Comisia a spus că este o problemă, pentru că s-ar crea un deficit de personal. Atunci, pentru a ţine echilibrul, pentru a răspunde preocupărilor Comisiei de la Veneţia, am decis amânarea pânî la finalul lui 2019, să vedem câţi se pensionează, câţi intră în sistem şi la finalul anului viitor se va decide”, a explicat ministrul.

Toader a mai spus că va fi făcută o analiză la nivelul Ministerul Public pentru a vedea câţi procurori detaşaţi îndeplinesc cerinţele legale pentru a ocupa aceste funcţii. În acelaţi timp, mandatele magistraţilor detaşaţi aflate încă în curs nu vor fi încetate.

Toader a precizat, de asemenea, că unul dintre secretarii de stat în Ministerul Justiţiei şi-a dat demisia.

„Legile justiţiei sunt şi ele perfectibile. Probabil vor fi necesare şi alte modificări, dar am mers de două ori la Comisia de la Veneţia, m-am dus cu draftul de OUG, nu pentru a cere avizare, ci ca să discutăm coordonatele noii reglementări în acord cu standardele europene. Joi merg la Veneţia şi se va dezbate şi această OUG care va fi integrată avizului prealabil. Speranţa mea este ca în avizul final să se ia act de faptul că fie şi parţial, România se racordează la standardele europene din această perspectivă”, a declarat Toader în încheiere.

UPDATE: Premierul a anunţat luni că OUG privind legile justiţiei va fi discutată de Executiv, pentru o armonizare a prevederilor legilor.

„Cele trei legi ale justiţiei au fost modificate de Parlament, modificările au fost validate de CCR, asigură o mai bună funcţionare a sistemului de justiţie în interesul cetăţenilor. Ceea ce adoptăm astăzi este o armonizare a prevederilor legilor. Justiţia din România trebuie să fie garanţia respectării şi apărării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, iar abuzurile nu sunt şi nu vor fi tolerate”, a declarat premierul.

Ştirea iniţială:

Executivul a făcut publică luni dimineaţă ordinea de zi a şedinţei în care ar fi urmat, conform informaţiilor care au circulat săptămâna trecută, să fie discutată OUG prin care legile justiţiei să fie puse în acord cu recomandările Comisiei de al Veneţia.

Textul OUG a fost criticat de Ministerul Public, care, printr-un comunicat transmis duminică seară, a atras atenţia asupra pericolului încălcării ordinii constituţionale prin adoptarea unora dintre modificările propuse.

Şi liderul senatorilor PSD Şerban Nicolae s-a declarat foarte nemulţumit de proiectul de OUG, apreciind că documentul apărut în spaţiul public este „ceva foarte bizar” şi că Toader ar trebui să explice parlamentarilor unde au greşit, ce anume ar fi inaplicabil şi de ce este nevoie de o ordonanţă de urgenţă.

Senatorul PSD Şerban Nicolae, despre OUG pe Justiţie: Aşa cum a apărut ea în spaţiul public, mi se pare că e ceva foarte bizar

Ministrul Justiţiei s-a aflat duminică seară la sediul PSD pentru discuţii cu liderii coaliţiei de guvernământ pe tema textului ordonanţei.

Pe ordinea de zi a şedinţei de luni se află un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici precum şi pentru stabilirea unor măsuri pentru evaluarea funcţionarilor publici în anul 2018 şi mai multe proiecte de hotărâre.

I. PROIECTE DE LEGI

1. PROIECT DE LEGE pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici precum şi pentru stabilirea unor măsuri pentru evaluarea funcţionarilor publici în anul 2018

Proiectul poate fi consultat AICI

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României.

II. PROIECTE DE HOTĂRÂRI

2. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea Hotărârii Guvernului nr.50/2018 pentru aprobarea modului de repartizare şi de utilizare a sumelor prevăzute la lit.c) şi d) din anexa nr.3/13/02a la Legea bugetului de stat pe anul 2018 nr.2/2018

Proiectul poate fi consultat AICI

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României.

3. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea stemei oraşului Tismana, judeţul Gorj

Proiectul poate fi consultat ACI

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României.

4. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind alocarea temporară a unor sume din venituri din privatizare ordonatorului principal de credite cu rol de Autoritate de management pentru Programul Interreg V-A România-Bulgaria

Proiectul poate fi consultat AICI

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României.

5. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea standardelor minime de lucru în probaţiune pentru instituţiile din comunitate

Proiectul poate fi consultat AICI

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României.

6. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr.720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate

Proiectul poate fi consultat AICI

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României.