„Păcănelele” au încasări record de sărbători. România e în top la nivel european

Pe langa hypermarketuri care inregistreaza vanzari record in preajma sarbatorilor, mai exista un domeniu in care se pare ca Romanii prefera sa isi cheltuie si ultimii bani din buzunar. Asa numitele "pacanele" (jocuri de tip slot machine) au invadat orice strada din tara, gasindu-se in baruri, cafenele si tot felul de locatii obscure, oferindu-le impatimitilor iluzia unui castig rapid si iluzia de imbogatire in acelasi timp.

27 dec. 2014, 17:00
„Păcănelele” au încasări record de sărbători. România e în top la nivel european

In Romania functioneaza in prezent peste 60.000 astfel de aparate, ceea ce situeaza tara noastra intre primele 15 tari la nivel mondial dupa numarul de astfel de masini de joc. Fenomenul pare sa scape de sub control deoarece legislatia este permisiva si practic in orice bar sau locatie oricine poate sa instaleze cateva aparate pentru a-si spori profiturile. In timp ce numarul de astfel de locatii creste, controalele devin aproape imposibile deoarece ar fi nevoie de o armata de oameni pentru a verifica atat de multe spatii in care se afla aparate de tip slot machine. Proprietarii de astfel de „mini-sali” stiu ca autoritatilor le este imposibil sa ii controleze datorita numarului prea mare si speculeaza acest fapt in avantajul lor, ducand la o evaziune fiscala sporita in domeniu.

Mai mult decat atat, spre deosebire de o sala dedicata unde cei care intra sunt atent controlati si verificati, la „pacanelele” din baruri pot juca linistiti atat minorii cat si persoanele care au primit interdictii in marile sali datorita faptului ca au tendinta de a deveni dependenti. Nimeni nu stie daca un minor intra intr-o astfel de locatie ca sa consume un suc sau ca sa joace la „pacanele”, iar biletele de intrare pe care ar trebui sa le primeasca cei care joaca sunt o raritate. Doar 5 tari din Europa au mai multe „pacanele” decat Romania unde numarul lor pare ca nu se mai opreste din crescut, probrea lemele sociale cauzate de jocurile de noroc fiind la ordinea zilei.

Conform unui studiu realizat de PwC in Romania, aproape jumatate de miliard de EUR sunt veniturile realizate din exploatarea acestor jocuri, o cifra uluitoare daca ne gandim la nivelul de trai si salariile din Romania. Cum aproape jumatate din totalul numarului de astfel de masini din Romania sunt in baruri si alte locatii mici, ne putem imagina cu usurinta ca cifra reala este mult mai mare daca s-ar elimina evaziunea din aceste locatii mici, crescand astfel si taxele colectate la bugetul de stat.

Atat problema evaziunii fiscale in domeniu , cat si problemele sociale tot mai dese cauzate de jocurile de noroc au rezolvari foarte simple si sunt aplicate cu succes in alte tari din Europa unde jocurile de tip slot machine pot fi gasite doar in locatii dedicate, special autorizate, in care accesul se face dupa un control strict. In plus, aparatele sunt conectate la un sistem central care inregistreaza in timp real sumele intrate si iesite, facand imposibila raportarea falsa a venitorilor in vederea eludarii unei parti din impozitul datorat statului.