„Păcatele” noului Papă: A fost acuzat că aproba răpiri şi torturi în timpul dictaturii din Argentina

Argentinienii îşi amintesc cu durere de dictatura militară care a stăpânit ţara în urmă cu trei decenii. Între cei acuzaţi că au colaborat cu regimul se numără şi Jorge Mario Bergoglio, noul papă Francisc, pe care un fost iezuit îl acuză că era prieten cu liderii militari argentinieni. Mai mult, un alt argentinian, care trăieşte acum în Franţa, spune că în sediul Ordinului Iezuiţilor erau torturaţi dizidenţi, scrie presa din Argentina.

13 mart. 2013, 20:42
„Păcatele” noului Papă: A fost acuzat că aproba răpiri şi torturi în timpul dictaturii din Argentina

Alegerea ca Papă a argentinianului Jorge Mario Bergoglio a stârnit şi critici, dincolo de emoţia stârnită de emoţia numirii unui nou Suveran Pontif. Noul papă, fost arhiepiscop de Buenos Aires, şi-a petrecut o mare parte a activităţii sale preoţeşti în timpul dictatorii militare a generalului Videla şi chiar este acuzat că a colaborat cu regimul, în detrimentul cetăţenilor argentinieni. Un laic catolic şi un fost iezuit au dezvăluit chiar o parte dintre relaţiile lui Bergoglio cu represiunea şi în cu unul dintre şefii juntei militare, amiralul Massera.

Astfel, medicul Lorenzo Riquelme, care în prezent locuieşte în Franţa, povestea în vara anului 2010, că în anul 1976 a fost răpit şi torturat în sediul Ordinul Iezuiţilor, care era condus la vremea respectivă chiar de căttre actualul Papă. Riquelme era atunci un tânăr militant împotriva regimului dictatorial, iar povestea sa a fost publicată în mai 2010 în publicaţia argentinaină Pagina 12.

De asemenea, fostul iezuit Miguel Ignacio Mom Debussy, care i-a fost şofer timp de aproape un deceniu, povestea acum trei ani în presa argentiniană că Bergoglio îi povestea despre desele sale întâlniri cu şeful Marinei Miltare, Emilio Massera şi chiar îi dezvăluia din planurile politice ale dictaturii. Ambii susţineau că actele de răpire şi tortură contra dizidenţilor nu puteau avea loc fără aprobarea lui Bergoglio, care deţinea un control absolut şi, în plus, aveau loc chiar în sediul unde iezuiţii îşi desfăşurau activitatea.

De asemenea, mai sunt aduse în discuţie declaraţii publice ale lui Bergoglio, care în aprilie 1974, în plină dictatură, declara că iezuiţii ar trebui să evite ceea ce el numea „ideologiile abstracte, nepotrivite cu realitatea”. În plus, se afirmă că Bergoglio era prieten foarte apropiat cu colonelul Vicente Damasco, fost ministru de interne în timpul regimului dictatorial al lui Videla.

Acum, el spune că merge cu metroul şi autobuzul. În cei 10 ani în care i-am fost şofer nu pleaca nicăieri fără maşină, chiar şi dacă avea de străbătut o distanţă de câteva blocuri„, spunea în 2010 Miguel Ignacio Mom Debussy.