Pachet de servicii medicale: CONTROLUL la medicul de familie va fi OBLIGATORIU

Vizita la medicul de familie va fi obligatorie! Asta pentru că Ministerul Sănătăţii va pune accentul pe prevenţie. Aşa că pachetul de bază, adoptat de Guvern, impune controale periodice, chiar dacă nu avem semne de boală, informează România TV.

14 mai 2014, 10:44
Pachet de servicii medicale: CONTROLUL la medicul de familie va fi OBLIGATORIU

În funcţie de vârstă, unii vor merge la medicul de familie anual, iar alţii, o dată la 3 ani. Cei care au între 18 şi 39 de ani vor fi obligaţi să vină la medicul de familie o dată la trei ani, chiar dacă nu au vreo afecţiune. Iar cei care au risc înalt de boală vor veni la control anual. La fel vor face şi cei peste 40 de ani.

Controalele vor urmări afecţiunile de care românii suferă în număr mare: diabet, boli de rinichi, de inimă sau de plămâni. Medicul de familie va fi cel care va trebui să-şi programeze pacienţii de pe listă la controale. Aceste investigaţii şi analize, care devin obligatorii prin noul pachet de sănătate, vor fi gratuite.

Citeşte şi 15 milioane de români vor primi cardul de sănătate prin poştă

„Când a fost acel program de evaluare a stării de sănătate, adresabilitatea a fost destul de mare. În momentul în care ei nu au mai fost constrânşi, grupele de vârstă între 30 şi 50 de ani au omis să se mai ocupe de sănătatea lor anual. Pentru prevenţie este bine ca o dată pe an fiecare să meargă la medic şi să-şi evalueze starea de sănătate”, a declarat Augusta Ghiţă, medic de familie.

Cei care nu se vor prezenta la medicul de familie nu vor fi deocamdată sancţionaţi. Sancţiunile vor apărea abia de la 1 ianuarie, când românii vor avea atât card de sănătate, cât şi dosarul electronic.

Pachetele de servicii medicale vor intra în vigoare de la 1 iunie.

Citeşte şi Guvernul a aprobat pachetul de servicii medicale de bază şi cel minimal. VEZI MODIFICĂRILE