Pacienţii cu afecţiuni grave vor avea acces la toate medicamentele destinate unei indicaţii terapeutice, nu la un singur medicament

Publicat: Marţi, 24 Aprilie 2018 16:45 // Actualizat: Marţi, 24 Aprilie 2018 16:45 // Sursa: romaniatv.net

Pacienţii cu afecţiuni grave, cum ar fi hepatita C, scleroză multiplă, boli rare, cardiovasculare sau oncologice, vor avea acces la toate medicamentele destinate unei indicaţii terapeutice, nu la un singur medicament, a decis marţi Guvernul, prin ordonanţă de urgenţă.

"Prin actul normativ aprobat se asigură accesul pacienţilor cu afecţiuni grave - oncologice, boli rare, hepatită C, cardiovasculare, scleroză multiplă - la toate medicamentele destinate unei indicaţii terapeutice, în concordanţă cu starea sănătăţii acestor pacienţi, şi nu la un singur medicament aşa cum era reglementat până acum", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, precizând că Executivul a aprobat în şedinţa de marţi o Ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează OUG 77/2001 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii.

El a mai spus că pentru contractele cost–volum, contribuţia trimestrială se calculează pe baza unor procente fixe care vor fi aplicate progresiv la valoarea consumului trimestrial în funcţie de numărul de pacienţi trataţi efectiv.

"Mecanismul se aplică atât pentru situaţiile în care există un singur medicament pe o indicaţie terapeutică, cât şi pentru situaţiile în care există două sau mai multe medicamente substituibile pe aceeaşi indicaţie terapeutică. Astfel se asigură predicitibilitate a costurilor atât pentru bugetul Fondului national unic de asigurări sociale de sănătate cât şi pentru deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă. Pentru contractele cost-volum-rezultat, se stabileşte un cost efectiv-pacient cu rezultat medical, fără TVA, ce se va suporta din bugetul FNUASS la acelaşi nivel pentru toate medicamentele substituibile pe aceeaşi indicaţie terapeutică, indiferent de preţul lor de comercializare", a mai spus Barbu, potrivit Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a ţinut să precizeze că pentru pacienţi nu va exista nicio contribuţie personală, diferenţa dintre preţul de comercializare şi costul efectiv-pacient se va datora de către deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă cu titlul de contribuţie trimestrială.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
bolnavi cu afecţiuni grave medicamente tratament
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6663
RON
16 Oct
noapte 7 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H