Palatul Regelui David, descoperit în Israel FOTO

Arheologii spun că au descoperit două clădiri regale, din trecutul biblic al Israelului, inclusiv un palat care ar fi aparţinut Regelui David.

21 iul. 2013, 13:33
Palatul Regelui David, descoperit în Israel FOTO

Descoperirea de la Khirbet Qeiyafa – un oraş fortificat aflat la circa 30km de Ierusalim – sugerează că David, care l-a înfrânt pe Goliat în Bible, a domnit peste un regat cu o organizare politică foarte bună.

„Aceasta este o dovadă excelentă a existenţei regatului, care construia centre administrative în puncte strategice”, au declarat arheologii Yossi Garfinkel de la Universitatea Evreiască şi Saar Ganor de la Autoritatea Israeliană a Antichităţilor (IAA).

IAA a anunţat descoperirea în urma unor excavaţii ce au durat şapte ani. IAA şi Autoritatea Israeliană a Naturii şi a Parcurilor au oprit, astfel, construcţia unui cartier în apropiere, sperând să transforme situl într-un parc naţional.

Garfinkel a mai spus şi înainte că Khirbet Qeiyafa ar putea fi locul lui Shaaraim, un oraş biblic asociat cu Regele David. Shaariam înseamnă „două porţi” şi două porţi au fost găsite printre ruinele fortăreţei. Alţi cercetători, însă, spun că situl ar putea fi Neta’im, un alt oraş menţionat în Vechiul Testament.

Analizele cu radiocarbon asupra unor vetre arată că situl exista între anii 1020-980 î.Hr., înainte de a fi distrus. Arheologii au găsit un perete de 30 de metri lungime, care ar fi fost construit în jurul palatului, şi fragmente de ceramică, precum şi vase din alabastru, unele dintre ele importate din Egipt.