Pământul se află luni în cel mai îndepărtat punct faţă de Soare

Pământul se află luni în cel mai îndepărtat punct față de Soare din timpul anului, conform SPACE.com.

03 iul. 2017, 14:04
Pământul se află luni în cel mai îndepărtat punct faţă de Soare

Momentul în care planeta noastră se află la cea mai mare distanță de astrul în jurul căruia orbitează poartă denumirea de afeliu și va fi atins luni la ora 20:11 GMT, când Pământul se va afla la 152.092.505 kilometri distanță.

În medie, Terra se află la 149.597.870 kilometri distanță de Soare, distanță care a primit denumirea de Unitate Astronomică (UA) și care este folosită în astronomie pentru a măsura distanța dintre obiectele din cadrul Sistemului Solar.

Pământul trece prin punctul de afeliu la începutul lunii iulie al fiecărui an, iar în prima parte a lunii ianuarie trece prin periheliu — punctul cel mai apropiat de Soare al orbitei sale. Între afeliu și periheliu diferența este de aproximativ 5 milioane de kilometri.

Pământul se deplasează mai repede atunci când este mai aproape de Soare, motiv din care iarna este cu aproximativ 5 zile mai scurtă decât vara în emisfera nordică, iar în emisfera sudică vara este mai scurtă.

Însă nu orbita eliptică a Terrei este cea care provoacă succesiunea anotimpurilor ci înclinația axială de 23,5 grade a planetei. Vara vine la nord de Ecuator atunci când această emisferă este înclinată spre Soare și respectiv iarna atunci când este înclinată în direcția opusă astrului.

Gradul cu care orbita Pământului deviază de la o traiectorie perfect circulară se află undeva la mijloc prin comparație cu celelalte planete. Venus și Neptun, spre exemplu, au orbite mai circulare decât a Terrei, pe când Mercur, Marte, Jupiter, Saturn și Uranus au orbite mai excentrice.

Orbita lui Mercur este cea mai excentrică dintre toate cele opt planete ale Sistemului Solar. Această planetă se află la 0,31 UA față de Soare la periheliu și respectiv la 0,47 UA la afeliu. În cazul Terrei aceste distanțe sunt de 0,98 UA și respectiv 1,02 UA.

Înainte de a fi reclasificată ca planetă pitică, în 2006, Pluto era planeta cu cea mai eliptică orbită — 29,7 UA la periheliu și respectiv 49,3 UA la afeliu.