Panică printre olteni, după ce bulgarii au anunţat că vor să construiască un nou REACTOR NUCLEAR

Locuitorii din Oltenia sunt îngrijorați din cauză că autorităţile bulgare intenţionează să instaleze, la Kozlodui, un al treilea reactor de producţie rusească. O bună parte din costuri, peste două treimi, au şi fost achitate. Noul reactor ar urma să producă 1.000 de megawați, mai mult decât fiecare dintre cele două reactoare de la Cernavodă.Asociaţii şi grupuri de iniţiativă atât din România, cât şi din Bulgaria au organizat o dezbatere la Universitatea din Craiova pe tema noului reactor.

02 feb. 2015, 08:03
Panică printre olteni, după ce bulgarii au anunţat că vor să construiască un nou REACTOR NUCLEAR

Eventuala instalare a unui nou reactor nuclear la Kozlodui provoacă nemulţumire în satele de la nord de Dunăre. Oamenii spun că au suferit deja destul din cauza centralei bulgare, potrivit gds.ro.

Dacă dau câteva picaturi de ploaie, se usucă toate. Noi dacă nu punem ceva culturi protejate, nu se face nimic. Mai ales când bate vântul de la Kozlodui spre Dăbuleni. Ne afectează mult. E periculos și pentru om, și pentru animal, și pentru tot„, spune un localnic.

Am simțit pe pielea mea o stare de somnolență. Mă informez și .. sunt scăpări de radiații. De unde? De la vecinii noștri bulgari. Deci nu sunt de acord cu deschiderea unui nou reactor„, întărește un bărbat.

Experţii ONU vor să blocheze proiectul bulgarilor, de a construi un nou reactor nuclear. „În prima etapă urmărim a se bloca construcţia unui nou reactor şi finalitatea, închiderea centralei de la Kozlodui. Avem argumente foarte pertinente, este o centrală foarte veche pe model rusesc. Ştim toţi, ne aducem aminte accidentul de la Cernobîl. Și acum se mai simt efectele„, a spus Luminița Simoiu, expert ONU pe probleme de armament chimic.

Inițial, autorităţile bulgare au comandat reactorul pentru o nouă centrală nucleară, care ar fi urmat să fie construită la Belene. Până acum, investiţia se ridică la 715 milioane de euro.

CITEŞTE ŞI: Coreea de Nord se pregăteşte să repornească un reactor nuclear