Papa Francisc exclude pedeapsa cu moartea din Catehismul Bisericii Catolice

Papa Francisc a înscris pentru prima oară în catehismul Bisericii Catolice o opoziţie categorică faţă de pedeapsa cu moartea şi a îndemnat Biserica să se angajeze să o abolească ”peste tot în lume”,

02 aug. 2018, 16:46
Papa Francisc exclude pedeapsa cu moartea din Catehismul Bisericii Catolice

Versiuna din 1992 a Catehismului Biserciii Catolice – cartea oficială de învăţături care conţine principiile credinţei – tolera pedeapsa capitală în cazuri extreme.

Papa argentinian, foarte sensibil la soarta deţinuţilor, pe care-i vizitează cu regularitate şi al căror avocat al reintegrării în societate este, s-a opus dintotdeauna pedepsei cu moartea. În opinia sa, execuţia unei fiinţei umane ”nu le face dreptate victimelor, ci aţâţă răzbunarea”.

În septembrie 2015, el şi-a exprimat convingerea potrivit căreia este necesară ”protejarea şi apărarea vieţii umane în fiecare etapă a dezvoltării sale”, în discursul istoric pe care l-a susţinut în Congresul Statelor Unite, în faţa unor congresmeni majoritari de opinia contrară. Ioan Paul al II-lea a profitat şi el de ocazia unei călătorii în Statele Unite pentru a îndemna la abolirea pedepsei capitale, în 1999. Benedict al XVI-lea a vorbit, la rândul său, despre ”necesitatea de a face tot ceea este posibil pentru a se ajunge la eliminarea pedepsei capitale”, însă fără să meargă până la a rescrie catehismul, potrivit news.ro

Papa Francisc a pledat în favoarea acestei rescrieri în octombrie, recunoscând în tracăt că Biserica Catolică a recurs ea însăşi,  timp de secole, la ”această practică extremă şi inumană”.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International (AI) a înregistrat în 2017 nu mai puţin de 2.591 de condamnări la moarte în 53 de ţări şi aproape 1.000 de execuţii – cu excepţia Chinei comuniste care nu-şi comunică miile de sentinţe. Peste două treimi din ţările din lume au abolit, cu toate acestea, pedeapsa cu moartea în drept sau în practică.

Papa a aprobat aceste modificări pe 11 mai, cu ocazia unei audienţe a prefectului Congregaţiei Doctrinei Credinţei, cardinalul Luis Ladaria.