Parada militară de Ziua Naţională, la Arcul de Triumf. Programul manifestărilor şi reguli de participare

Aproximativ 3.500 de militari și specialiști din ministerele Apărării Naționale și Afacerilor Interne și din Serviciul Român de Informații vor participa pe 1 Decembrie, alături de militari din mai multe țări aliate sau partenere, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, în Piața Arcul de Triumf din București, a anunțat marți MApN.

21 nov. 2017, 14:49
Parada militară de Ziua Naţională, la Arcul de Triumf. Programul manifestărilor şi reguli de participare

Aproximativ 3.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informaţii, cu peste 350 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave, şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere vor participa vineri, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.

Cei peste 300 de militarii străini vor fi din Bulgaria, Canada, Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia și Ucraina.

Tot în Bucureşti va avea loc vineri, 1 Decembrie, începând cu ora 8.00, o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I. 

Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori, întâlniri cu militari veterani și veterani de război, defilări și expoziții de tehnică militară de luptă și armament, în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare. 

Cu ocazia Zilei Naţionale, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz. Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.

Repetiţiile pentru Parada militară vor avea loc miercuri, 22 noiembrie, de la ora 10.00, la Terenul de instrucție Ghencea, şi sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 10.00, în Piaţa Arcul de Triumf. În cazul în care vremea va fi nefavorabilă, antrenamentul va avea loc duminică, 26 noiembrie, de la aceeași oră.

Brigada Poliţiei Rutiere Bucureşti va anunţa restricții pe arterele care converg către Piaţa Arcul de Triumf, pentru zilele de 25 (26), 30 noiembrie și 1 decembrie.

MApN recomandă spectatorilor să vină la Paradă, pe cât posibil, fără bagaje voluminoase.

De asemenea, folosirea dronelor în spaţiul aerian unde se desfăşoară manifestările este interzisă, mai precizează MApN.