Parchetul General începe urmărirea penală în cazul a trei luptători anticomunişti ucişi de către securitate

Procurorii militari ai PÎCCJ au început urmărirea penală pentru infracţiuni contra umanităţii, într-un dosar în care se cercetează uciderea a trei luptători anticomunişti de către trupe de securitate din structurile aparţinând Direcţiei Regionale de Securitate Sibiu, anunţă Parchetul General.

01 sept. 2017, 15:21
Parchetul General începe urmărirea penală în cazul a trei luptători anticomunişti ucişi de către securitate

„Procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus prin ordonanţa din 21 august 2017 începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, prev. de art.439 alin.1 lit.a C.p. cu aplic. art. 5 C.p., într-o cauză având ca obiect sesizarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) cu privire la uciderea prin împuşcare, la data de 08.03.1949, de către efective din trupe de securitate şi cadre operative din structurile teritoriale aparţinând Direcţiei Regionale de Securitate Sibiu, în locul denumit Gogoloaia, situat pe Valea Cricăului sub muntele Piatra Craivii, a luptătorilor anticomunişti Ş.P., N.M. şi C.P.”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii transmit că, ulterior, cadavrele luptătorilor anticomunişti au rămas la locul confruntării până pe 14.03.1949, când au fost înhumate de către un localnic într-o groapă săpată pe marginea unui pârâu dintr-o zonă împădurită, denumită popular ,,Pârâul Popii”.

După ce echipa de procurori a realizat cercetarea la faţa locului, a fost identificat un mormânt în care se aflau trei schelete umane, la o adâncime medie de 0,50 metri, prezumate ca aparţinând celor trei.

Procurorul militar a dispus, ulterior, exhumarea celor trei rămăşiţe cadaverice umane, efectuarea expertizelor medico-legale, în vederea stabilirii cauzei medicale a morţii, dar şi efectuarea unei expertize medico-legale antropologice.